Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović održao je u četvrtak, 18. ožujka 2010. godine, u Tallinnu, političke konzultacije s podtajnicom za europska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Republike Estonije Kajom Tael

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja te potvrdili spremnost za daljnjim razvojem gospodarske, kulturne, a posebice znanstvene suradnje, s obzirom na činjenicu da Estonija ima reputaciju tehnološki najrazvijenije zemlje na Baltiku

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja te potvrdili spremnost za daljnjim razvojem gospodarske, kulturne, a posebice znanstvene suradnje, s obzirom na činjenicu da Estonija ima reputaciju tehnološki najrazvijenije zemlje na Baltiku.

Državni tajnik Božinović upoznao je estonsku podtajnicu Tael o tijeku hrvatskog pristupanja za članstvo u Europskoj uniji, kazavši kako je zaključno sa zadnjom Međuvladinom konferencijom održanoj u veljači ove godine, Republika Hrvatska otvorila 30 pregovaračkih poglavlja od čega je 17 privremeno zatvoreno. Također je poručio kako Hrvatska ostaje predana završetku tehničkog dijela pregovora do kraja ove godine.

U nastavku razgovora poseban naglasak je stavljen na iskustva u korištenju EU fondova, posebice imajući u vidu činjenicu da je Estonija iskoristila gotovo 100% sredstava iz SAPARD programa te da je bila među najbržima u povlačenju sredstava iz strukturnih fondova. Državni tajnik zanimao se i za način vođenja kampanje za referendum o ulasku Estonije u Europsku uniju jer se čak 66,9% estonskih građana izjasnilo pozitivno o članstvu u Uniji, a taj broj je i dalje u stalnom porastu.

Državni tajnik Božinović održao je sastanak i s političkim direktorom u estonskom Ministarstvu vanjskih poslova Kulleom tijekom kojeg su razmijenjena mišljenja o trenutačnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe te uloga dviju država u okviru NATO-a. Poseban naglasak je stavljen na razmjenu iskustava u okviru NATO kooperativnog centara izvrsnosti za obranu protiv kibernetičkih napada.

Ovom prigodom državni tajnik Božinović još jednom je iskoristio prigodu zahvaliti Republici Estoniji na njezinoj punoj potpori procesu proširenja Europske unije, kao i kontinuiranoj podršci Hrvatskoj u njenim nastojanjima da postane 28. članica Unije.



Priopćenja