Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Antonia Milošoskog

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim i prijateljskim odnosima između Republike Hrvatske i Republike Makedonije, ali i istaknuli odličnu međusobnu suradnju dvojice ministara. Bilateralne odnose dviju država karakterizira intenzivan politički dijalog, nepostojanje otvorenih pitanja te posvećenost daljnjem stabiliziranju regije jugoistočne Europe

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim i prijateljskim odnosima između Republike Hrvatske i Republike Makedonije, ali i istaknuli odličnu međusobnu suradnju dvojice ministara. Bilateralne odnose dviju država karakterizira intenzivan politički dijalog, nepostojanje otvorenih pitanja te posvećenost daljnjem stabiliziranju regije jugoistočne Europe.

Ministar Jandroković čestitao je svome kolegi na ukidanju Republici Makedoniji viznog režima s Europskom unijom te na pozitivnom izvješću o napretku Europske komisije i preporuci o početku pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Također, istaknuo je potporu Republike Hrvatske što skorijem uključivanju Republike Makedonije u članstvo NATO-a.

U razgovoru o pregovaračkom procesu Republike Hrvatske s Europskom unijom ministar Jandroković je istaknuo kako su ostvareni svi potrebni preduvjeti da se tehnički dio pregovora uspješno okončaju. Istaknuo je također, kako hrvatski pristupni pregovori imaju strateško značenje i za ostale države regije jugoistočne Europe te da je njihov nesmetani nastavak važan ne samo za stabilnost i budućnost regije, već i za izgradnju europskog projekta u cjelini. Kazao je i kako Republika Hrvatska pruža punu podršku članstvu Makedonije u Europskoj uniji te kako je spremna i nadalje prenositi Republici Makedoniji svoja znanja i iskustva iz područja europskih integracija.

Ministri su na polju bilateralnih odnosa istaknuli i zaokruženu ugovorno-pravnu regulativu, na temelju kojih se provode, među ostalim, i odredbe o zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Republici Makedoniji, odnosno makedonske u Republici Hrvatskoj. Također, dvije države bilježe i vrlo uspješnu parlamentarnu i kulturnu bilateralnu suradnju.

Bilo je riječi i o regionalnim inicijativama te je istaknuta uspješna i intenzivna suradnja dviju država, posebice unutar Vijeća za regionalnu suradnju. Ministri su razmijenili mišljenja i o trenutačnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe te o predstojećoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe koju zajednički organiziraju Republika Hrvatska i Republika Slovenija. Razmijenivši mišljenja o pitanju sukcesije imovine bivše SFRJ ministri su izrazili potrebu usklađivanja stavova i tješnje koordinacije između dviju država.

Sugovornici su zaključili kako na području gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene postoji prostor za daljnja poboljšanja, želja za njihovim podizanjem na višu razinu, a što se tiče hrvatskih tvrtki prisutan je značajan interes za snažniji nastup i ulaganja na makedonskom tržištu.



Priopćenja