Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sastanku), u gradu Cordobi, u Španjolskoj.

Ministar Jandroković govorio je o trenutnom stanju pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Kazao je kako Republika Hrvatska daje čvrstu potporu svim zemljama jugoistočne Europe u njihovim nastojanjima da se priključe eurointegracijskom procesu, nudeći im vlastita iskustva

Ministar Jandroković govorio je o trenutnom stanju pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Kazao je kako Republika Hrvatska daje čvrstu potporu svim zemljama jugoistočne Europe u njihovim nastojanjima da se priključe eurointegracijskom procesu, nudeći im vlastita iskustva. Kao potvrdu tome, ministar je spomenuo i nedavnu odluku Vlade Republike Hrvatske o stavljanju na raspolaganje prijevoda europskog zakonodavstva susjednim zemljama. Naglasio je važnost jasne perspektive članstva u Europskoj uniji, uz poštivanje individualnog napretka svake pojedine zemlje, kao najboljeg katalizatora za provođenje zahtjevnih reformi.

Govoreći o pogledima Republike Hrvatske na situaciju u jugoistočnoj Europi, ministar je podsjetio kako je regionalna suradnja i nadalje jedan od temeljnih stupova hrvatske vanjske politike, te kako Hrvatska snažno podržava sve inicijative usmjerene konstruktivnim naporima za rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

U okviru izlaganja, ministar Jandroković je također najavio i skorašnje održavanje konferencije šefova država i vlada zemalja jugoistočne Europe kojoj će Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Europsko vijeće biti domaćini. To će biti prigoda za raspravu o dosadašnjem napretku zemalja, njihovoj predanosti europskoj budućnosti, kao i za definiranje daljnjih koraka u cilju održivog razvoja i prosperiteta regije.

Ministar Jandroković upoznao je kolege ministre i s hrvatskim stajalištima oko Bosne i Hercegovine i Kosova.



Priopćenja