Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje vezano uz navode o neovlaštenom korištenju službenog automobila u privatne svrhe Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu, MVPEI želi priopćiti slijedeće

Odmah po tim saznanjima, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković zatražio je provjeru tih navoda i unutarnji nadzor. Istodobno s tim, pokrenuta je istraga i o neovlaštenom praćenju i snimanju članova diplomatskog osoblja

Odmah po tim saznanjima, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković zatražio je provjeru tih navoda i unutarnji nadzor. Istodobno s tim, pokrenuta je istraga i o neovlaštenom praćenju i snimanju članova diplomatskog osoblja i članova njihovih obitelji akreditiranih u Sjedinjenim Američkim Državama.

S tim u vezi, od nadležne službe koja se brine za sigurnost diplomatskog osoblja i objekata, zatražena je žurna istraga. Dok se ne utvrde sve činjenice i ne otkriju počinitelji ili eventualni nalogodavci, tog zakonom zabranjenog čina, stupanj sigurnosti hrvatskog Veleposlanstva u Washingtonu podignut je na višu razinu.

Inače, vezano uz korištenje službenog automobila supružnika veleposlanika i veleposlanica, oni imaju ne samo pravo, već i obvezu sudjelovanja u diplomatski aktivnostima, te im je za to nužno osigurati pretpostavke. Ako takvi, mogu koristiti službeni automobil ili sami ili s vozačem. Naravno, to ovisi o prilici i događanju. Korištenje službenog automobila odobrava ili veleposlanik/ca ili za to ovlaštena osoba u diplomatskoj misiji.

Da li je bilo zloupotrebe u konkretnom slučaju, utvrdit će pokrenuta istraga.



Priopćenja