Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Odbor visokih dužnosnika Unije za Mediteran usvojio je Statut Tajništva Unije za Mediteran i potvrdio izbor jordanskog veleposlanika Ahmada Masad'eha na mjesto glavnog tajnika Unije za Mediteran

4. ožujka 2010. godine, održana je svečana inauguracija Tajništva Unije za Mediteran uz nazočnost ministara vanjskih poslova zemalja supredsjedateljica

U četvrtak, 4. ožujka 2010. godine, održana je svečana inauguracija Tajništva Unije za Mediteran uz nazočnost ministara vanjskih poslova zemalja supredsjedateljica Francuske Bernarda Kouchnera i Egipta Ahmeda Aboula Gheita, ministra vanjskih poslova Španjolske kao zemlje domaćina Tajništva i trenutne države predsjedateljice Europskom unijom Miguela Angela Moratinosa, ministra vanjskih poslova Jordana Nassera Judeha, povjerenika za proširenje i politiku susjedstva Stefana Fülea, glavnog tajnika Arapske lige Amra Mousse, visokog predstavnika UN-a za Savez civilizacija Jorgea Sampaioa, predsjednika pokrajinske Vlade Katalonije Josea Montille i gradonačelnika Barcelone Jordia Hereue.

Osim toga, od 4. do 7. ožujka, u organizaciji Euromediteranske zaklade za međukulturni dijalog Anna Lindh u Barceloni se održava Forum 2010, skup zemalja članica Unije za Mediteran koji je okupio preko 950 sudionika civilnog društva. U četiri dana trajanja kroz plenarne rasprave i preko 40 tematskih radionica predstavnika civilnog društva i javnih institucija raspravlja se o mogućnostima unaprjeđenja suradnje na Euro-mediteranskom području.

Unija za Mediteran je multilateralni okvir za suradnju Europske unije i zemalja Mediterana koji se institucionalno nadovezuje na Euro-mediteransko partnerstvo, poznatije pod nazivom Barcelonski proces. Pokrenuto 1995. na Euro-mediteranskoj konferenciji u Barceloni na inicijativu tadašnjih 15 zemalja članica Europske unije i deset zemalja južnog Mediterana, cilj Euro-mediteranskog partnerstva je jačanje suradnje, dijaloga i regionalne integracije na Mediteranu.



Priopćenja