Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković susreo se sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Yang Jiechiem

Ministar Jandroković naglasio je čvrstu opredijeljenost Republike Hrvatske za razvijanjem i produbljivanjem partnerstva s Narodnom Republikom Kinom te i ovom prigodom pružio punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Kine, odnosno politici „jedne Kine“

Ministar Jandroković naglasio je čvrstu opredijeljenost Republike Hrvatske za razvijanjem i produbljivanjem partnerstva s Narodnom Republikom Kinom te i ovom prigodom pružio punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Kine, odnosno politici „jedne Kine“. Također je izrazio zadovoljstvo nastavkom političkog dijaloga na razini ministara vanjskih poslova, ali i održavanjem redovitih političkih konzultacija između dvaju ministarstava te suradnjom Diplomatskih akademija.

Sugovornici su ocijenili odnose dviju država vrlo dobrima, razvijenima i dinamičnima. A kao dokaz navedenoj ocjeni izdvojili su prošlogodišnji posjet predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintaoa. Riječ je o prvom posjetu jednog kineskog predsjednika Republici Hrvatskoj kojim je dodatno učvršćeno prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja između dviju država. Visoki intenzitet susreta na najvišoj razini potvrđen je i sudjelovanjem kineskog izaslanstva na čelu s ministrom kulture Cai Wuom na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Ministar Jandroković istaknuo je kako gospodarska suradnja ima prioritet u ukupnim bilateralnim odnosima, ponajprije ako se imaju u vidu vrlo dobri politički odnosi kao temelj za jačanje gospodarske suradnje, održavanje 10. sjednice Mješovitog hrvatsko-kineskog odbora za gospodarsku suradnju tijekom 2010. godine te zainteresiranost za poticanje viših oblika gospodarske suradnje - poput zajedničkih ulaganja u proizvodne djelatnosti te sudjelovanja kineskih tvrtki na natječajima za velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj. Od konkretnijih gospodarskih projekata ministri su razgovarali o projektima modernizacije željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, Zračne luke Zagreb i Luke Rijeka, te privatizaciji hrvatskih brodogradilišta.

Ministri su podržali ideju održavanja susreta hrvatskih i kineskih gospodarstvenika tijekom jesenskog zagrebačkog velesajma te ideju da 50 mladih Hrvata posjeti Kinu.

Tijekom razgovora o suradnji u međunarodnim organizacijama, ali i o najvažnijim međunarodnim političkim temama, ministar Jandroković izjavio je da Republika Hrvatska prepoznaje važnost kineske uloge u međunarodnim odnosima u održavanju „harmoničnog svijeta“ te dodao da visoko cijeni vanjskopolitičko opredjeljenje Kine da preuzme važnu ulogu na suvremenoj međunarodnoj vanjskopolitičkoj sceni. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o suradnji dviju država unutar Ujedinjenih naroda, posebice o reformi Vijeća sigurnosti.

Ministar Jandroković izvijestio je ministra Yang Jiechia i o trenutnom stanju pristupnog procesa Republike Hrvatske s Europskom unijom. Pritom je istaknuo kako to ne samo da neće promijeniti dostignuti stupanj međusobnih odnosa, nego, dapače, da je to prilika da se oni još više unaprijede. Podsjetio je svog kineskog kolegu kako će se se Republika Hrvatska i ove godine Narodnoj Republici Kini predstaviti i kroz sudjelovanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju. Također je pozvao ministra Yang Jiechia da posjeti Republiku Hrvatsku.



Priopćenja