Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sastao se s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indije Vivekom Katjuom

Na sastanku su obostrano potvrđeni dobri bilateralni odnosi te je izražena želja za njihovim daljnjim jačanjem, posebno u pogledu gospodarske suradnje

Na sastanku su obostrano potvrđeni dobri bilateralni odnosi te je izražena želja za njihovim daljnjim jačanjem, posebno u pogledu gospodarske suradnje.

Državni tajnik Božinović iznio je hrvatske vanjskopolitičke prioritete obrazlažući složeni proces pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. Govoreći o doprinosu Republike Hrvatske svjetskoj sigurnosti, naglasio je i važnost koju ona pridaje poboljšanju sigurnosne situacije u Afganistana, gdje i Indija i Hrvatska, svaka u okviru svojih mogućnosti, zajedno s drugim zemljama saveznicama, ulažu velike napore kako bi afganistanskom narodu donijeli stabilnost i osigurali prosperitet.

Državni tajnik Katju izrazio je želju Indije za intenziviranjem gospodarske suradnje s Hrvatskom te nadu da će i planirani bilateralni posjeti na visokoj razini tome doprinijeti. Izrazio je velik interes za stanje u regiji jugoistočne Europe, naročito za budućnost Bosne i Hercegovine.

Svog sugovornika državni tajnik Božinović informirao je i o aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima kako bi sa svim zemljama u regiji dodatno poboljšala prijateljske odnose, kao i o pomoći koju tim zemljama pruža u njihovom procesu euroatlantskih integracija.

Istaknuvši napore koje Indija ulaže u očuvanje stabilnosti u svojoj regiji i poboljšanje vrlo složenih odnosa sa njoj susjednim državama državni tajnik Katju detaljno je izvijestio o trenutačnoj situaciji u Afganistanu, te trudu Indije da pomogne u izgradnji tamošnjeg civilnog društva. Indijski državni tajnik objasnio je i značaj suradnje Indije s velikim silama kao što su Kina i Rusija, a osvrnuo se i na odnos Indije i Irana.



Priopćenja