Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se sa zamjenikom državne tajnice za upravljanje i resurse SAD-a Jacobom J. Lewom

Sugovornici su se suglasili kako su hrvatsko-američki odnosi dviju demokratskih zemalja prijateljski i saveznički, sa zajedničkim vrijednostima, te su ih obje strane ocijenile najboljima do sada

Sugovornici su se suglasili kako su hrvatsko-američki odnosi dviju demokratskih zemalja prijateljski i saveznički, sa zajedničkim vrijednostima, te su ih obje strane ocijenile najboljima do sada. Ministar Jandroković također je izrazio želju u nastavak konstruktivnog dijaloga i odličnih odnosa.

Izvješćujući zamjenika državne tajnice Lewa o aktualnom tijeku hrvatskog pristupnog procesa, ministar Jandroković dodao je i kako Hrvatska ostaje predana punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, kao i zalaganju za euroatlantsku perspektivu cjelokupne regije jugoistočne Europe.

Bilo je riječi i o namjeri Republike Hrvatske da osnaži sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu kroz formiranje tima za trening, osim vojnih, i policijskih snaga.

Zamjenik državne tajnice Lew istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države sukladno svojim vanjskopolitičkim prioritetima posebice cijene hrvatski doprinos mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu. Naglasio je hrvatski doprinos trajnoj stabilizaciji i suradnji u jugoistočnoj Europi te potporu euroatlantskim integracijama ostalih država regije. U tom kontekstu, dodao je da Sjedinjene Američke Države pružaju stalnu i značajnu političku potporu u procesu pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, na čemu je ministar Jandroković izrazio posebnu zahvalnost.

U razgovoru je također bilo riječi i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe.



Priopćenja