Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Brankom Horvatom i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petrom Kuntićem

Sugovornici su razgovarali o Zakonu o nacionalnim vijećima Republike Srbije, koji je stupio na snagu u rujnu 2009. godine i na temelju kojega sve manjinske zajednice, registrirane u Republici Srbiji moraju organizirati izbore za nacionalna vijeće, time i hrvatska manjina za Hrvatsko nacionalno vijeće

Sugovornici su razgovarali o Zakonu o nacionalnim vijećima Republike Srbije, koji je stupio na snagu u rujnu 2009. godine i na temelju kojega sve manjinske zajednice, registrirane u Republici Srbiji moraju organizirati izbore za nacionalna vijeće, time i hrvatska manjina za Hrvatsko nacionalno vijeće. Izborima prethodi upis u posebne biračke popise nacionalnih manjina koji se provodi do 9. ožujka 2010. godine u svim općinama u Republici Srbiji.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Horvat i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodi Kuntić upoznali su ministra Jandrokovića s aktivnostima koje provode s ciljem prikupljanja što većeg broja potpisa pripadnika hrvatske manjine za posebne biračke popise. Također, informirali su ministra Jandrokovića i o trenutnom položaju hrvatske manjine u Republici Srbiji, posebno u Autonomnoj pokrajini Vojvodini te iznijeli podatak da prema posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine u Republici Srbiji živi 70 602 Hrvata.

Ministar Jandroković rekao je da će se Republika Hrvatska i nadalje zalagati za zaštitu prava i interesa hrvatske nacionalne manjine te promicati suradnju s Republikom Srbijom.



Priopćenja