Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović održao je u Moskvi konzultacije sa zamjenicima ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Viktorovičem Gruškom i Vladimirom Genadijevičem Titovim

Sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruškom državni tajnik Božinović razgovarao je o multilateralnim organizacijama i sigurnosnim mehanizmima s posebnim osvrtom na budućnost OESS-a, te odnos Rusije i NATO-a čija je Republika Hrvatska članica

Sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruškom državni tajnik Božinović razgovarao je o multilateralnim organizacijama i sigurnosnim mehanizmima s posebnim osvrtom na budućnost OESS-a, te odnos Rusije i NATO-a čija je Republika Hrvatska članica.

Državni tajnik Božinović je ukazao na Afganistan kao na primjer uspješne suradnje Rusije i Sjevernoatlantskog saveza. Rusija, kao i Hrvatska, zajedno s drugim saveznicama, ulažu velike napore kako bi doprinijeli sigurnosti i stabilnosti Afganistana, a time i globalnoj sigurnosti.

Državni tajnik Božinović je sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Titovim razgovarao o bilateralnim odnosima, te razmijenio poglede na situaciju u jugoistočnoj Europi. Sugovornici su obostrano potvrdili vrlo dobre odnose dviju zemalja, te razmotrili mogućnosti daljnjeg intenziviranja suradnje u području turizma i energetike.

Državni tajnik Božinović je ukazao na planiranu privremenu suspenziju viznog režima za državljane Ruske Federacije što će pridonijeti većem priljevu ruskih turista u Hrvatsku. Kazao je da će skorašnji posjet predsjednice Vlade Jadranke Kosor ruskom premijeru Putinu potvrditi bliske odnose dviju zemalja i biti korak dalje u realizaciji konkretnih oblika suradnje. Također je kazao da Republika Hrvatska izuzetno cijeni dolazak zamjenika predsjednika Dume Aleksandra Mihajlovića Babakova koji će predstavljati Rusku Federaciju na inauguraciji novog predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Državni tajnik Božinović je izložio hrvatski pogled na stanje u regiji, naglasivši da je proces europskih integracija najbolji put za postizanje stabilnosti i prosperiteta svih zemalja jugoistoka Europe.



Priopćenja