Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković održao je predavanje polaznicima Visoke novinarske škole NCL Media grupe pod nazivom „Strateški ciljevi hrvatske vanjske politike“.

Ministar Jandroković istaknuo je pritom glavne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske, od skorog ulaska u punopravno članstvo Europske unije, jačanja suradnje u okviru članstva u NATO-u, postizanja političko-sigurnosne stabilnosti regije jugoistočne Europe

Ministar Jandroković istaknuo je pritom glavne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske, od skorog ulaska u punopravno članstvo Europske unije, jačanja suradnje u okviru članstva u NATO-u, postizanja političko-sigurnosne stabilnosti regije jugoistočne Europe, aktivnog sudjelovanja u međunarodnim organizacijama, razvoja partnerskih odnosa s velikim svjetskim silama, jačanja gospodarske diplomacije, zaštite Hrvata izvan granica Republike Hrvatske do kontinuirane prilagodbe hrvatske službe vanjskih poslova.

U dijelu izlaganja o aktualnom stanju pregovaračkog procesa s Europskom unijom, ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska u ovoj godini završiti tehnički dio pregovora za punopravno članstvo u Uniji. Podsjetio je pritom kako je, zaključno sa zadnjom Međuvladinom konferencijom koja je održana u prosincu 2009. godine, Hrvatska otvorila ukupno 28 pregovaračkih poglavlja, te također napomenuo kako je na razini Europske unije doneseno nekoliko ključnih odluka koje su jasan pokazatelj da je Hrvatska ušla u završnicu pregovora o članstvu. Europska komisija objavila je, naime, dosad najpozitivnije Izvješće o napretku Hrvatske, usvojen je financijski paket kojim su za prve dvije godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji predviđena sredstva u iznosu od 3,5 milijardi eura, a osnovana je i s radom je započela ad-hoc Radna skupina za izradu Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Govoreći o daljnjem jačanju suradnje u okviru članstva u NATO-u, ministar Jandroković napomenuo je kako članstvo u tom savezu Hrvatskoj osigurava mir, sigurnost i stabilnost te omogućuje sklapanje partnerstava i savezništava radi ostvarenja nacionalnih interesa. Osim toga, Hrvatska zajedno s ostalim članicama NATO-a, sudjeluje u donošenju odluka o svim važnijim pitanjima svjetske sigurnosti.

Ministar Jandroković također je napomenuo kako se Republika Hrvatska, kao predvodnik i zemlja model u regiji, zalaže za daljnje jačanje odnosa sa susjedinim državama te davanje aktivnog doprinosa regionalnoj suradnji, uz pružanje snažne potpore integraciji zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju i NATO.

Na međunarodnoj političkoj sceni, cilj Republike Hrvatske je jačati suradnju sa strateškim partnerima u Europi i svijetu – kako sa zemljama članicama Europske unije tako i s SAD-om, Kanadom, Rusijom, Kinom, Indijom ili primjerice zemljama Zaljeva. Također, cilj hrvatske vanjske politike je i jačanje uloge Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici, što uključuje daljnji aktivni angažman u međunarodnim organizacijama, doprinos u rješavanju globalnih izazova te aktivno sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama u okviru Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije.

Vrlo važnim vanjskopolitičkim ciljem ministar Jandroković označio je jačanje gospodarske diplomacije te najavio daljnju racionalizaciju, profesionalizaciju i prilagodbu službe vanjskih poslova sukladno vanjskopolitičkom položaju i prioritetima Republike Hrvatske.



Priopćenja