Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu

Hrvatska, kao dio snaga NATO-a, potvrdila je svoju predanost mirovnoj misiji u Afganistanu, gdje su napori usmjereni na izgradnju društva koje će biti sposobno na sebe preuzeti odgovornost za sigurnosno stanje zemlje

Hrvatska, kao dio snaga NATO-a, potvrdila je svoju predanost mirovnoj misiji u Afganistanu, gdje su napori usmjereni na izgradnju društva koje će biti sposobno na sebe preuzeti odgovornost za sigurnosno stanje zemlje.

Jedan od ključnih elemenata u tom procesu je formiranje nacionalnih sigurnosnih snaga koje mogu postati okosnica afganistanske unutarnje stabilnosti. U tom pogledu, Republika Hrvatska i Vlada Afganistana ulažu velike napore kako bi afganistanska nacionalna obrana i policija mogle osigurati razvoj i napredak temeljen na sigurnosnoj osnovi za afganistanski narod i njihovu zemlju.

Isto tako, dodatna sredstva, povećani napori pri nadzoru i realni vremenski okvir za obuku mogu dovesti do toga da nacionalne sigurnosne snage postanu osnova unutarnje sigurnosti Afganistana. Hrvatska tome pridaje veliku važnost i stoji pri stavu kako je to najbolji način za postizanje uspjeha u provedbi mira i stabilnosti u toj zemlji. U ostvarivanju tih ciljeva, Republika Hrvatska sudjelovala je od samih početaka, a po toj osnovi davat će svoj doprinos i u buduće. Svjedoči o tome i odluka Vlade Republike Hrvatske o dodatnom proširenju našeg doprinosa ove godine kroz obuku afganistanskih policijskih snaga.

Republika Hrvatska ističe kako značajni gospodarski projekti, kao i oni na lokalnim razinama, pozitivno utječu na svakodnevni život afganistanskog naroda, čemu svjedoče i hrvatska iskustva temeljena na projektima u lokalnim zajednicama. U tom smislu, Republika Hrvatska pozdravlja predanost afganistanske Vlade u poduzimanju potrebnih reformi koje će voditi ka dugoročnom gospodarskom rastu i razvoju Afganistana.

Londonska međunarodna Konferenciju o Afganistanu organizirana je pod zajedničkim predsjedanjem predsjednika Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Gordona Browna, britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda te Vlade Islamske Republike Afganistana pod vodstvom predsjednika Hamida Karzaija.

Cilj Konferencije bio je obnoviti i učvrstiti podršku međunarodne zajednice afganistanskim naporima za obnovu i izgradnju te zemlje. Međunarodna zajednica želi zajednički s vladom Afganistana dogovoriti prioritete čiju će provedbu i nadzirati. U cilju ostvarenja konkretnih promjena važnih za razvoj afganistanskog društva i države, na Londonskoj konferenciji razmotreno je i poboljšanje koordinacije sveukupnih civilnih i vojnih napora međunarodne zajednice.

Na marginama Konferencija ministar Jandroković susreo s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Maximeom Verhagenom s kojim je razgovarao o hrvatskom pristupnom procesu za punopravno članstvo u Europskoj uniji.



Priopćenja