Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u otvorenju izložbe fotografija pod nazivom „Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira“

U svom obraćanju ministar Jandroković kazao je kako danas predstavljene fotografije vjerno dokazuju svakodnevni doprinos hrvatskih vojnika brojnim mirovnim misijama i operacijama Ujedinjenih naroda, Europske Unije i NATO-a, u zadaćama koje za cilj imaju jačanje mira i sigurnosti na globalnoj razini

U svom obraćanju ministar Jandroković kazao je kako danas predstavljene fotografije vjerno dokazuju svakodnevni doprinos hrvatskih vojnika brojnim mirovnim misijama i operacijama Ujedinjenih naroda, Europske Unije i NATO-a, u zadaćama koje za cilj imaju jačanje mira i sigurnosti na globalnoj razini. One su i ovjekovječile trenutke dugogodišnjeg strateškog partnerstva između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske, te potvrdile kako je od svog osamostaljenja do danas Hrvatska od primatelja postala pružatelj sigurnosti i pouzdan partner unutar NATO-a i zemlja koja donosi zajedničke odluke s najznačajnijim zemljama svijeta, kazao je ministar Jandroković posebno naglasivši načelo savezništva.

Ova fotoizložba prikazuje uspješnu suradnju britanskih i hrvatskih snaga u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, a upravo u toj misiji Republika Hrvatska daje svoj najveći doprinos svjetskoj sigurnosti. Trenutak otvorenja ove izložbe je prigodan, istaknuo je ministar Jandroković, te najavio svoje sudjelovanje na predstojećoj međunarodnoj Konferenciji o Afganistanu, u četvrtak, 28. siječnja 2010. godine, u Londonu, na kojoj će se obnoviti i učvrstiti podrška međunarodne zajednice afganistanskim naporima za obnovu i izgradnju te zemlje.

Ministar Jandroković kazao je kako su napori Hrvatske u Afganistanu usmjereni na izgradnju društva koje će biti sposobno preuzeti odgovornost za svoju sigurnost, te je stoga najcjenjeniji hrvatski doprinos u Afganistanu upravo obučavanje njihove vojske, što će se u ovoj godini proširiti i na obuku policije.

Budući da su fotoizložbu zajednički organizirali hrvatsko Ministarstvo obrane i Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Zagrebu, uz ministra Jandrokovića prigodne su govore održali i državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj David Blunt.



Priopćenja