Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković susreo se s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Nacionalnog vijeća Švicarske Konfederacije, Christom Markwalder Bär

Sugovornici su se složili da su bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije vrlo dobri i bez otvorenih pitanja

Sugovornici su se složili da su bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Jasan pokazatelj takve razine odnosa svakako su česti posjeti visokih dužnosnika obiju država, što je ministar Jandroković potvrdio prisjetivši se svojeg posjeta 2007. godine u svojstvu predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Obostrano je izraženo zadovoljstvo jučerašnjim potpisivanjem dvaju bilateralnih sporazuma (Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog Saveznog Vijeća o redovitom zračnom prometu i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog Saveznog Vijeća o obavljanju dohodovne djelatnosti osoba koje su u pratnji članova diplomatskih misija, konzularnih ureda i stalnih misija) koji će, ocijenjeno je, dodatno unaprijediti odnose dviju prijateljskih zemalja. Naglašena je i vrlo značajna uloga velikog broja švicarskih državljana hrvatskog podrijetla i njihov doprinos trenutnim bilateralnim odnosima.

Ministar Jandroković zahvalio se na svoj dosadašnjoj pomoći koju je Švicarska Konfederacija pružala Republici Hrvatskoj, počevši od humanitarne pomoći početkom 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do aktualne podrške Republici Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Ministar Jandroković objasnio je svojoj sugovornici kako pristupni pregovori s Europskom unijom ulaze u svoju posljednju fazu te da se očekuje i njihov službeni završetak tijekom 2010. godine.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje za što su dvije države stvorile institucionalni okvir, potpisavši sve najvažnije ugovore iz područja gospodarstva.



Priopćenja