Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se tijekom službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, s ministricom vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey

Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose prijateljskima, vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja s tendencijom njihovog daljnjeg poboljšanja

Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose prijateljskima, vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja s tendencijom njihovog daljnjeg poboljšanja. Izrazili su pritom uvjerenje kako će tome doprinijeti i današnje potpisivanje dvaju međudržavnih sporazuma. Vrlo važnim segmentom, svojevrsnim mostom suradnje bilateralnih odnosa, ministri su ocijenili brojnu hrvatsku dijasporu u Švicarskoj Konfederaciji.

Ministar Jandroković zahvalio je Švicarskoj Konfederaciji na humanitarnoj pomoći koju je upućivala Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, kao i na poslijeratnim projektima razminiranja i obnove ratom zahvaćenih područja.

Govoreći o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje ministar Jandroković pozvao je švicarske gospodarstvenike na veća ulaganja u Republiku Hrvatsku, osobito u malo i srednje poduzetništvo. Izrazio je pritom zadovoljstvo stalnim povećanjem broja švicarskih turista u Hrvatskoj, kojih je unatoč globalnoj recesiji i u 2009. godini bilo za 3% više nego godinu ranije.

Također je bilo riječi o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom pri čemu je ministar Jandroković istaknuo kako u ovoj godini oni ulaze u svoju posljednju fazu. Sa svoje strane, dodao je, Republika Hrvatska poduzet će sve potrebne mjere kako bi ispunila svoje pregovaračke zadaće i kvalitetno implementirala potrebne reforme. Ministricu Calmy-Rey upoznao je i s trenutnom političko-sigurnosnom situacijom u regiji jugoistočne Europe te se založio i izrazio potporu euro-atlantskoj budućnosti svih zemalja regije.

Ministri su razmijenili mišljenja i o multilateralnoj suradnji dviju država, s posebnim osvrtom na Ujedinjene narode te Vijeće Europe unutar kojeg Švicarska Konfederacija trenutno predsjeda Odborom ministara vanjskih poslova.



Priopćenja