Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković održao trilateralni sastanak s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem i Republike Turske Ahmetom Davutoğluom

Današnji sastanak potvrda je dobre suradnje i strateških interesa koje naše tri zemlje dijele u cilju postizanja prosperiteta u regiji, unaprjeđivanja cjelokupne situacije u jugoistočnoj Europi, te pomoći i potpore Bosni i Hercegovini, kazao je ministar Jandroković

Današnji sastanak potvrda je dobre suradnje i strateških interesa koje naše tri zemlje dijele u cilju postizanja prosperiteta u regiji, unaprjeđivanja cjelokupne situacije u jugoistočnoj Europi, te pomoći i potpore Bosni i Hercegovini, kazao je ministar Jandroković. Zajednička nam je i želja da zemlje jugoistočne Europe budu i nadalje predane procesu euroatlantskih integracija. U tom kontekstu, trilateralna forma današnjeg sastanka važan je doprinos u tom cilju, dodao je ministar Jandroković.

Republika Hrvatska i Republika Turska članice su Sjevernoatlantskog saveza, kazao je ministar, te uz zahvalu Turskoj na podršci u tom procesu, naglasio hrvatsku potporu Bosni i Hercegovini unutar njezinog sudjelovanja u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te u članstvu u Američko-jadranskoj povelji.

Govoreći o modalitetima hrvatske pomoći Bosni i Hercegovini, odluka je Vlade Republike Hrvatske da se bosanskohercegovačkoj strani ustupe prijevodi europskog zakonodavstva koji je Hrvatska već uklopila u svoje zakonodavstvo, kazao je ministar Jandroković. Također je najavio i skorašnji sastanak hrvatskih stručnjaka koji se bave pitanjima Europske unije sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine na kojem će Hrvatska prenijeti vlastita iskustva iz dosadašnjeg procesa približavanja Uniji.

Svoje obraćanje novinarima ministar Jandroković završio je naglašavajući spremnost Hrvatske i Turske na konstruktivni dijalog s bosanskohercegovačkim predstavnicima vlasti u cilju postizanja stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i uspostavljanja tamošnjih funkcionirajućih institucija na način kako funkcioniraju institucije zemalja članica Europske unije.

Ministar Alkalaj ovaj je trilateralni sastanak ocijenio važnim daljnjim iskorakom u postizanju stabilnosti u regiji, kao i snažnom podrškom putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. Republika Hrvatska, kazao je ministar Alkalaj, vrlo nam je važna susjedna zemlja koja može doprinijeti ne samo stabilnosti regije, već i stabiliziranju situacije u Bosni i Hercegovini, a tu su hrvatski napori već prepoznati u okviru pomoći hrvatskom narodu koji ondje živi i čini jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine. Izrazio je i uvjerenje u učvršćivanje euroatlantskih ambicija Bosne i Hercegovine nastavkom ovakvog vida suradnje, te zajedničkim nastupom sva tri naroda. Zahvalio je i na potpori koju Hrvatska i Turska daju Bosni i Hercegovini i u njezinim nastojanjima za pristupanje u članstvo NATO-a.

Turski ministar vanjskih poslova Davutoğlu zahvalio je ministru Jandrokoviću na organiziranju sastanka kojeg obilježava važan moment jačanja suradnje među trima zemljama. Istaknuvši tradicionalno dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, ministar Davutoğlu izrazio je nadu u jačanje daljnje suradnje na području stabilizacije stanja u Bosni i Hercegovini i ostatku regije, kao i osnaživanje suradnje među zemljama i na multilaterlanom planu. Isto tako, ministar Davutoğlu dao je potporu nastavku reformi u Bosni i Hercegovini, dodavši kako će biti prilike i nadalje razgovarati o svim povezanim temama i unutar trenutnog turskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP-u).

Ministri Jandroković, Alkalaj i Davutoğlu složili su se u odlučnosti nastavka sastavaka u trilateralnoj formi i u budućnosti.



Priopćenja