Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo, u ponedjeljak, 21. prosinca 2009. godine, u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Ministar Jandroković je u izjavi za prisutne predstavnike medija iskazao zadovoljstvo današnjim zatvaranjem dvaju poglavlja u hrvatskom pregovaračkom procesu: Poglavlja 3. – Sloboda pružanja usluga i poslovni nastan i Poglavlja 19. – Socijalna politika i zapošljavanje

Ministar Jandroković je u izjavi za prisutne predstavnike medija iskazao zadovoljstvo današnjim zatvaranjem dvaju poglavlja u hrvatskom pregovaračkom procesu: Poglavlja 3. – Sloboda pružanja usluga i poslovni nastan i Poglavlja 19. – Socijalna politika i zapošljavanje. Označio je to posebno važnom pretkretnicom, budući da je sada privremeno zatvoreno više od polovice od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, odnosno ukupno njih 17.

Republika Hrvatska zadovoljna je rezultatima u 2009. godini, ne samo zbog otvorenih 28 i zatvorenih 17 pregovaračkih poglavlja, već i stoga što je Europska unija prepoznala hrvatska postignuća i donijela nekoliko važnih odluka. U tom kontekstu, ministar Jandroković istaknuo je ohrabrenje koje je Hrvatska primila putem dosad najpozitivnijeg Izvješća Europske komisije o napretku, dok su zaključci Vijeća Europske unije dodatni važan pokazatelj da se približavamo dovršetku pristupnih pregovora. Pozdravljamo uspostavljanje Radne skupine EU za izradu nacrta Pristupnog ugovora s Hrvatskom, kao i izradu nacrta i odobrenje financijskog paketa za Republiku Hrvatsku, kazao je ministar. Opisavši navedeno kao jasne znakove da su hrvatski pristupni pregovori u posljednoj fazi, ministar je izrazio uvjerenje u njihov uspješan dovršetak tijekom iduće godine.

Ministar Jandroković istaknuo je i kako je Hrvatska predana učinkovitoj i potpunoj provedbi potrebnih reformi, a posebna pažnja će se usmjeriti na ključna područja poput reforme pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, reforme poljoprivrednog i drugih specifičnih resora, te sveobuhvatnog jačanja administrativnih kapaciteta. Isto tako, dodao je ministar, naglasak će biti stavljen i na upravljanje EU fondovima, dok je za implementaciju svih spomenutih reformi Republika Hrvatska već osigurala odgovarajuća sredstava u proračunu za iduću godinu.

Ministar Jandroković zahvalio je švedskom ministru vanjskih poslova Carlu Bildtu i švedskom predsjedništvu Europske unije tijekom kojeg je otvoreno šest, a zatvoreno deset pregovaračkih poglavlja. Također je uputio zahvalu povjereniku Europske komisije za proširenje Olliju Rehnu na potpori i savjetima tijekom njegova mandata, te mu poželio uspjeh na novoj funkciji. Ministar Jandroković je dodao da će Republika Hrvatska i nadalje računati na podršku zemalja članica Europske unije, kao i Europske komisije.



Priopćenja