Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji Saveza civilizacija u Sarajevu

Nakon plenarne sjednice konferencije, pod nazivom „Razumijevanje raznolikosti u cilju jačanja međukulturalnog dijaloga i suradnje u jugoistočnoj Europi“, usvojena je završna deklaracija Saveza civilizacija - Sarajevska deklaracija

Nakon plenarne sjednice konferencije, pod nazivom „Razumijevanje raznolikosti u cilju jačanja međukulturalnog dijaloga i suradnje u jugoistočnoj Europi“, usvojena je završna deklaracija Saveza civilizacija - Sarajevska deklaracija. Ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe, kao i Kraljevine Španjolske i Republike Turske, njome su potvrdili svoju predanost načelima povelja, konvencija i deklaracija Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, te UNESCO-a. Sarajevska deklaracija vodi se načelima poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, dok su napori Regionalnog vijeća za suradnju prepoznati posebice u izgradnji mira, demokracije, poštivanja ljudskih prava, te gospodarskog napretka i sigurnosti.

Ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako će ova inicijativa dati poticaj zemljama regije da se formiraju kao lideri u promicanju tolerancije, međusobnog razumijevanja i mirnog suživota, te napomenuo kako je Savez civilizacija dosad postigao značajan napredak u ostvarivanju međukulturnog dijaloga. Republika Hrvatska, dodao je ministar, kao jedan od inicijatora ove regionalne konferencije, podržava uspostavljanje zajedničkog okvira za međugraničnu suradnju, međukulturalno razumijevanje, te mir i stabilnost u ovoj regiji.

Također je izrazio nadu u stvaranje novih prilika slijedom integriranja regije u europsku zajednicu, s uvjerenjem kako će donesena Sarajevska deklaracija i Regionalna strategija ojačati ljudska prava, sigurnost i dostojanstvo, te toleranciju i uvažavanje u regiji. Dodao je pritom da će Republika Hrvatska u najvećoj mjeri podržavati ciljeve Saveza civilizacija, kao i regionalne inicijative predstavljene danas u Sarajevu. Hrvatska također podupire međuregionalne inicijative usmjerene promicanju međuetničkog, interkulturalnog i međureligijskog poštivanja i tolerancije, te potvrđuje prihvaćenu Sarajevsku deklaraciju i trodimenzionalni koncept na kojem se zasniva Regionalna strategija o međukulturalnom dijalogu i suradnji u Jugoistočnoj Europi, kazao je u svojem obraćanju ministar Jandroković.

Savez civilizacija, kao politička inicijativa generalnog tajnika Ujedinjenih naroda, u ostvarivanju svojih ciljeva sadrži dva osnovna politička instrumenta – Nacionalni plan i Regionalnu strategiju za međukulturalni dijalog i suradnju. Regionalne strategije temelje se na postojećim međunarodnim, regionalnim i lokalnim inicijativama u područjima međugranične suradnje, premošćivanja i uvažavanja razlika. Podupire ih trodimenzionalni koncept prevladavanja stereotipa i predrasuda, uz promicanje tolerancije, povjerenja i održavanja demokratskih društava; intenziviranja međuljudskih kontakata; te stvaranja prostora za razmjenu ideja i iskustava u okružju povjerenja. Regionalna strategija za Jugoistočnu Europu ima za cilj poticati održivi razvoj i mir, te poštivanje ljudskih prava u regiji, a prvenstveno se fokusira na obrazovanje i mladež, uzimajući u obzir važnost medija i migracija.

U nastavku službenog boravka u Sarajevu, u utorak, 15. prosinca 2009. godine, ministar Jandroković sudjelovat će na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje na kojem će se raspravljati o regionalnoj suradnji među državama članicama Povelje, te daljnjim aktivnostima Američko-jadranske povelje, uz donošenje Zajedničke izjave.



Priopćenja