Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković održao je izlaganje na Atlantskom vijeću na temu: „Euro-atlantski integracijski procesi jugoistočne Europe: posljedice na međunarodnu sigurnost i stabilnost“

Izlaganje je održano u sklopu NATO foruma, glavnog okvira Atlantskog vijeća za rasprave, debate i analize tema vezanih uz NATO

Izlaganje je održano u sklopu NATO foruma, glavnog okvira Atlantskog vijeća za rasprave, debate i analize tema vezanih uz NATO.

Ministar Jandroković izložio je nazočnima trenutnu političko-sigurnosnu situaciju u regiji jugoistočne Europe te predstavio viziju budućeg razvoja regije iz perspektive Republike Hrvatske. Poboljšanje sigurnosnog stanja, stabilnosti i napretka ministar Jandroković u spomenutoj regiji ocijenio je temeljnim izazovima koje dijelimo sa svojim NATO, ali i ostalim partnerima iz euro-atlantske zajednice naroda. Republika Hrvatska i nadalje će podržavati sve zemlje regije, u skladu s njihovim vanjskopolitičkim ciljevima, na njihovom putu prema Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji, dodao je ministar Jandroković te upozorio da je posebnu pozornost potrebno usmjeriti na Bosnu i Hrercegovinu i Kosovo.

Republika Hrvatska, kazao je ministar Jandroković u NATO-u prepoznaje jedinstvenu organizaciju, uspješnu i na političkom i na vojnom polju, koja zajedno s Europskom unijom može imati istovjetan značaj za regiju jugoistočne Europe, koji su ranije u prošlosti svojim integrativnim procesima imali za zapadnu i središnju Europu. Republika Hrvatska primanjem u članstvo NATO-a te pristupnim procesom s Europskom unijom, primjer je uspješne zemlje, čiji uspjeh je tim veći činjenicom da se Republika Hrvatska u vrlo kratkom razdoblju transformirala iz zemlje primateljice međunarodnih mirovnih misija u sudionika istih diljem svijeta, naglasio je ministar Jandroković te iznio da hrvatske vojne, ali i civilne osobe danas sudjeluju u 15 međunarodnih misija, uključujući i ISAF, NATO misiju u Afganistanu.

Ministar Jandroković osvrnuo se i na proces izrade novog Strateškog koncepta NATO-a te izrazio zadovoljstvo činjenicom da Republika Hrvatska kroz sudjelovanje u izradi spomenutog dokumenta ima jedinstvenu priliku odmah na početku svog članstva u Savezu doprinijeti formiranju i potvrđivanju njegovih suvremenih političkih ciljeva, uključujući teme od strateškog interesa.



Priopćenja