Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U utorak, 8. prosinca 2009. godine, u selu Layoba, u afganistanskoj pokrajini Badakshan, svečano je izvršena primopredaja Temeljnog zdravstvenog centra „Zhar Shakh“ Ministarstvu javnog zdravstva Islamske Republike Afghanistana

Gradnja zdravstvenog centra započela je u travnju ove godine, a projekt, proveden u suradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije, u cijelosti je financirala Republika Hrvatska

Izgradnja zdravstvenog centra za 23 tisuće stanovnika iz Layobe i 35 okolnih sela značajan je doprinos poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga te je u skladu s utvrđenim planovima zdravstvene infrastrukture Ministarstva javnog zdravstva Afganistana. Radovi su izvršeni u skladu s propisanim standardima za centre primarne zdravstvene zaštite, a svi uključeni sadržaji prilagođeni su za pristup i upotrebu osobama s invaliditetom.

Primopredaju je izvršio voditelj Hrvatskog tima pri njemačkom Provincijskom timu za obnovu Feyzabad Mirko Capjak, dok su nazočni su bili i predstavnici afganistanske Vlade i lokalnih vlasti pokrajine Badakshan, Pokrajinskog tima za obnovu Feyzabad te predstavnici međunarodne, lokalne te religijske zajednice.

Pokrajina Badakshan najsjevernija je i najnedostupnija među 34 pokrajine Afghanistana gdje, u okviru njemačkog Pokrajinskog tima za obnovu Feyzabad, djeluje i hrvatski diplomat koji obnaša dužnost zamjenika voditelja civilnih poslova.



Priopćenja