Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković sudjelovao je na 17. sastanku Ministarskog vijeća država članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ateni, 1. i 2. prosinca 2009. godine

Drugog dana boravka u Ateni povodom zasjedanja Ministarskog vijeća država članica OESS-a, u okviru treće plenarne sjednice ministar Jandroković održao je govor

Drugog dana boravka u Ateni povodom zasjedanja Ministarskog vijeća država članica OESS-a, u okviru treće plenarne sjednice ministar Jandroković održao je govor.

Osvrnuvši se na povijesni razvoj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju od njezinog osnutka 1975. godine do danas, ministar Jandroković je kazao kako euroatlantska budućnost zemalja regije jugoistočne Europe pridonosi razvijanju ojačane suradnje među državama te regije. Republika Hrvatska na pragu je ispunjavanja svojih najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva i sada se nalazi u posljednjoj fazi pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Odlučna je ispuniti preostale obveze i dovršiti pregovore do sredine iduće godine, istaknuo je ministar, i dodao kako naš uspjeh u postizanju toga cilja nije samo doprinos regionalnoj stabilnosti, već i ohrabrenje drugim zemljama da nastave s provedbom reformi i usvajanjem zakonodavstva Europske unije.

Pozdravio je nastojanje grčkog predsjedanja u iniciranju Krfskog procesa kao otvorenog i novog dijaloga o ključnim pitanjima europske sigurnosti. Odluke koje su ministri usvojili snažna su politička poruka da je OESS još sposoban efikasno odgovoriti na različite i kompleksne izazove sigurnosti u današnje vrijeme.

Govoreći o procesu euroatlanskih integracija, istaknuo je kako je regionalna suradnja od iznimne važnosti za uspješan nastavak tog procesa, ali i za postizanje trajnoga mira i stabilnosti regije.

Za suradnju Hrvatske s Organizacijom OESS-a, ministar je naglasio kako je ona dobro razvijena u brojnim područjima, a s općim pozitivnim doprinosom i kontinuiranim radom s hrvatskim vlastima, misija OESS-a pri kraju je svoga prisustva u Republici Hrvatskoj. Ostajemo predani ispunjenju preostalih obveza u okviru mandata OESS-a, a naš odgovorni pristup u tom pogledu već je bio prepoznat i u posljednjem izvješću Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, kazao je ministar Jandroković.



Priopćenja