Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se s Visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine Knutom Vollebaekom

Sugovornici su naglasili uspješnu suradnju u promociji prava nacionalnih manjina službenih tijela Republike Hrvatske s institucijom Visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine

Sugovornici su naglasili uspješnu suradnju u promociji prava nacionalnih manjina službenih tijela Republike Hrvatske s institucijom Visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine. Ministar Jandroković istaknuo je kako je zaštita prava nacionalnih manjina polazišna točka u izgradnji tolerancije i razumijevanja u društvu te dodao da Republika Hrvatska pruža najviše standarde njihove zaštite preko Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Svog je sugovornika izvijestio i o naporima koji se ulažu, u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za postizanje propisane zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u državnim i lokalnim administrativnih institucijama.

Bilo je riječi i o upoznavanju nacionalnih manjina s obrazovanjem na materinjem jeziku, o izborima predstavnika nacionalnih manjina u državna i lokalna predstavnička tijela, ali i o statusu i položaju Hrvata u susjednim zemljama.



Priopćenja