Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija 19. i 20. studenoga 2009. godine, na Bjelolasici, održan je godišnji sastanak Županijskih savjeta za europske integracije

Na samom početku sastanka sudionicima su se uvodno obratili ravnateljica Uprave za potporu procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Mirjam Katulić, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Hrvoje Dolenec

Na samom početku sastanka sudionicima su se uvodno obratili ravnateljica Uprave za potporu procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Mirjam Katulić, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Hrvoje Dolenec.

Tijekom sastanka predstavnici županija imali su priliku zajednički raspraviti o najboljim načinima komuniciranja s građanima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, te razmijeniti primjere dobre prakse i ideje za nove informativne projekte namijenjene pojedinim ciljnim skupinama. U sklopu sastanka održana su i predavanja o pretpristupnom programu IPA, prekograničnoj suradnji, programima „Europa za građane” i „Mladi na djelu“ te Programu za cjeloživotno učenje.

Godišnji sastanak Županijskih savjeta za europske integracije jedinstvena je prilika za razmjenu iskustava i jačanje suradnje među predstavnicima hrvatskih županija te jačanje administrativnih kapaciteta na lokalnoj razini.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija već niz godina surađuje sa Županijskim savjetima za europske integracije kao lokalnim partnerima te im pruža financijsku i stručnu potporu u aktivnostima vezanim uz europske integracije.

U procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji suradnja županija jedan od je ključnih čimbenika u informiranju građana na lokalnoj razini o temama vezanim uz europske integracije, kao i kvalitetnom prenošenju znanja vezanih uz korištenje pretpristupnih programa Europske unije, a koji nude niz mogućnosti za unaprjeđenje razvoja županija.



Priopćenja