Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, voditelj Hrvatskog tima pri njemačkom Provincijskom timu za obnovu Feyzabad Mirko Capjak uručio je, u utorak, 17. studenoga 2009. godine, u suradnji s Upravom za odnose sa ženama provincije Badakshan u Isla

Tridesetoro učenika su štićenici Vladinog sirotišta u Feyzabadu, a ostali pripadaju drugim sirotištima ili su članovi izrazito siromašnih obitelji

Tridesetoro učenika su štićenici Vladinog sirotišta u Feyzabadu, a ostali pripadaju drugim sirotištima ili su članovi izrazito siromašnih obitelji. Darivanjem siromašnih učenika Feyzabada završen je plan provedbe malih projekata Hrvatskog tima Feyzabad za 2009. godinu.

U prvom dijelu, u lipnju 2009. godine, kupljene su 24 košnice s pčelama i pčelarski pribor Ženskoj pčelarskoj zadruzi u selu Ahburia, u svrhu potpore programa alternativnih izvora prihoda kontra proizvodnji opijumskog maka.

U okviru dugoročnog hrvatskog Plana potpore afganistanske Nacionalne razvojne strategije, Republika Hrvatska je tijekom 2008. uplatila 50.000 američkih dolara potpore programu „Hrana za edukaciju”, kojeg u Afghanistanu provodi Međunarodna organizacija za hranu. Istim novčanim iznosom Republika Hrvatska je pomogla i provedbu drugih po redu predsjedničkih izbora u Afghanistanu 2009. godine, posredstvom UN-ovog programa za razvoj. Trenutno je u završnici izgradnja temeljnog zdravstvenog centra u selu Layoba u distriktu Feyzabad, kojeg također sponzorira Republika Hrvatska.

Na području Islamske Republike Afghanistan djeluje 28 provincijskih timova za obnovu. Vode ih članice misije NATO-ISAF a zadaća im je pomoć u provedbi Razvojne strategije Afghanistana.

U okviru njemačkog Provincijskog tima u provinciji Badakshan, od 2005. godine djeluje Hrvatski tim Feyzabad. Voditelji Hrvatskog tima ujedno su zamjenici voditelja civilnog dijela Provincijskog tima za obnovu Feyzabad.



Priopćenja