Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Vicencije Biuk otvorio je u četvrtak, 5. studenoga 2009. godine, I. Hrvatski filmski festival u Australiji koji se u organizaciji hrvatske iseljenice Slavice Habjanović te u suorganizaciji Hrvatskog generalnog konzulata u Melbourneu, Hrvatske

U kratkom obraćanju nazočnima veleposlanik Biuk pozdravio je održavanje Festivala i istaknuo njegovu važnost u životu hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji

U kratkom obraćanju nazočnima veleposlanik Biuk pozdravio je održavanje Festivala i istaknuo njegovu važnost u životu hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji. O organizaciji Festivala i njegovom značaju za jačanje bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Australije na području kulture, a posebno za održavanje etničkog identiteta druge i treće generacije hrvatskih iseljenika u Australiji govorio je generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu Antun Babić.

Na otvorenju su sudjelovali i brojni visoki gosti iz australskog političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života, a tijekom četiri dana prikazivanja, procjenjuje se da je hrvatske filmove pogledalo nekoliko tisuća australskih građana i hrvatskih iseljenika. Festival je iskorišten i za turističku promociju Republike Hrvatske.

Na Festivalu je prikazano ukupno dvanaest hrvatskih filmova s naglaskom na filmove novije produkcije, ali prikazani su i klasični naslovi hrvatske kinematografije poput filma „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika.



Priopćenja