Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se s predsjednicom Parlamenta Republike Island Ástom R. Jóhannesdóttir

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim bilateralnim odnosima između dviju zemalja, a posebice u svjetlu činjenice da je Island prvi službeno priznao Republiku Hrvatsku

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim bilateralnim odnosima između dviju zemalja, a posebice u svjetlu činjenice da je Island prvi službeno priznao Republiku Hrvatsku. Također su izrazili uvjerenje kako će i ovaj posjet predsjednice islandskog Parlamenta, kao prvi službeni posjet jednog visokog islandskog dužnosnika Hrvatskoj, pridonijeti daljnjem jačanju međusobnih odnosa. Istaknuvši kako Hrvatska i Island dijele brojne zajedničke interese, prije svega u kontekstu skorog priključenja Europskoj uniji, sugovornici su razmijenili i informacije o aktualnom stanju pristupnih procesa dviju zemalja za punopravno članstvo u Uniji.

Na sastanku je obostrano iskazan interes za daljnje intenziviranje suradnje u svim područjima, a posebice u gospodarskom. Naglašeno je pritom kako postoje brojne mogućnosti i potencijali međusobnog poslovnog povezivanja, a ponajprije u području ribarstva, turizma i razmjene znanja u korištenju obnovljivih izvora energije.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o stanju na jugoistoku Europe, te se složili kako je euroatlantska perspektiva jedino jamstvo stabilnosti i napretka čitave regije.



Priopćenja