Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković sastao se u Abu Dabijusa sa ministrom vanjskih poslova Šeikom Abdullahom bin Zayedom

Izrazivši uvjerenje kako će ovaj službeni posjet biti dodatni poticaj daljnjem jačanju prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sugovornici su izrazili zadovoljstvo i dolaskom hrvatskih gospodarstvenika

Izrazivši uvjerenje kako će ovaj službeni posjet biti dodatni poticaj daljnjem jačanju prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sugovornici su izrazili zadovoljstvo i dolaskom hrvatskih gospodarstvenika koji su pokazali interes za poslovnu suradnju s gospodarstvenicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

S obzirom na postojeće zajedničke interese i komplementarne ekonomije dviju zemalja, gospodarski odnosi između ocijenjeni su vrlo perspektivnima. Glavni potencijali, kao i hrvatski interesi za daljnju gospodarsku suradnju, nalaze se u području graditeljstva i infrastrukturnih radova, energetike, naftne i plinske industrije, prehrambene industrije, te brodogradnje i održavanja brodova.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o stanju u regiji jugoistočne Europe i zemljama Zaljeva te mogućnostima vojne suradnje u okviru misije u Afganistanu.

Bilo je riječi i o potpisivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te otvaranju hrvatskog diplomatsko-konzularnog predstavništva u jednoj od zemalja Zaljeva.

Tijekom dvodnevnog boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ministar Jandroković i članovi hrvatskog izaslanstva obišli su u Abu Dabiju džamiju Šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana.



Priopćenja