Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Drugog dana boravka u Državi Katar, u ponedjeljak, 26. listopada 2009. godine, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se s predsjednikom Vlade Države Katar i ministrom vanjskih poslova Države Katar Šeikom Hamadom bin Ja

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je prvi ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u službenom posjetu Državi Katar i nadu da će njegov posjet biti dodatni poticaj produbljivanju i učvršćivanju bilateralnih odnosa dviju prijateljskih zemalja

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je prvi ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u službenom posjetu Državi Katar i nadu da će njegov posjet biti dodatni poticaj produbljivanju i učvršćivanju bilateralnih odnosa dviju prijateljskih zemalja. Tomu je svakako doprinio, naglasio je ministar Jandroković, nedavni posjet Hrvatskoj emira Države Katar Šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, a u cilju održavanja sadašnje razine bilateralnih kontakata visokih dužnosnika dviju zemalja ministar je svome domaćinu uputio službeni poziv za posjet Hrvatskoj.

Sugovornici su se složili da bi navedeni sastanci trebali poslužiti daljnjem intenziviranju kako političke i gospodarske, tako i suradnje na svim ostalim područjima pri čemu je posebno potvrđena spremnost pokretanja obrazovne suradnje, iznesene i tijekom nedavnog posjeta Republici Hrvatskoj katarskog ministra za zaklade i pitanja Islama.

Tijekom sastanka poseban je naglasak bio na gospodarskoj suradnji koja, ocijenili su ministri, ima jasnu perspektivu i koja se potkrepljuje redovnim godišnjim povećanjem bilance trgovinske suradnje. U cilju daljnjeg unaprjeđenja suradnje sugovornici su se složili da bi bilo potrebno ustrajati na redovnim konzultacijama gospodarskih dužnosnika, ali i samih gospodarstvenika dviju zemalja koje bi poslužile za detaljnije upoznavanju tržišta i unutarnjih zakonitosti, ali i za upoznavanje s trenutnim kapitalnim projektima.

Istog dana ministar Jandroković održao je sastanak i sa državnim ministrom energetike i industrije Mohamedom Salahom Al Sadom na kojem su sudjelovali i prezentirali vlastite poslovne mogućnosti i predstavnici „Diokija“, „Geofizike“, Brodarskog instituta te tvrtke „CMC Sisak“. Sugovornici su se složili s ocjenom da gospodarska suradnja pruža još mnogo prostora za napredak. Tijekom razgovora detektirana su i zajednička interesna područja gospodarske suradnje te je ministar Jandroković takvima ocijenio infrastrukturne radove, posebno radove na izgradnji energetskih postrojenja i distribucije energije, zatim naftno-plinsku industriju, prehrambenu industriju, metalurgiju, brodogradnju, turizam, kemijsku i drvno-prerađivačku industriju.

Posljednjeg dana boravka u Kataru ministar Jandroković potpisao je Protokol o suradnji između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ureda za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala Ministarstva vanjskih poslova Države Katar na područjima izobrazbe i usavršavanja diplomata te Protokol o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Države Katar na na političkom, gospodarskom i drugim područjima.



Priopćenja