Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković započeo je službenim posjetom Sultanatu Omanu mini-turneju po zemljama Zaljeva

U pratnji ministra Jandrokovića su i predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Agencije za promicanje izvoza i ulaganja te izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika koji su sudjelovali na Hrvatsko-omanskom gospodarskom forumu

Nakon što je nazočio susretu gospodarstvenika Republike Hrvatske i Sultanata Oman odvojeno se susreo sa zamjenikom predsjednika Vlade Omana za Vijeće ministara Sayyidom Fahdom bin Mahmoudom Al Saidom, ministrom trgovine i industrije Maqboolom bin Alijem bin Sultanom i ministrom za naftne i plinske poslove Mohammedom bin Hamadom Al Rumhijem.

Tom prigodom ministar Jandroković je istaknuo kako Republika Hrvatska i Sultanat Oman dijele mnoge zajedničke interese, osobito u području graditeljstva i infrastrukturnih radova, izgradnje energetskih objekata, distribucije energije, brodogradnje, drvne industrije, turizma i zaštite okoliša. Ukazao je i na povoljan geografski položaj Republike Hrvatske i brojne mogućnosti koje bi omansko gospodarstvo moglo bolje povezati ne samo s Republikom Hrvatskom, nego zbog dobre prometne infrastrukture, i s tržištem Europske unije. Bilo je riječi i o modelima za unapređenje poslovanja a posebice kroz potpisivanje novih bilateralnih gospodarskih ugovora. Domaćini su se zanimali za mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku, osobito za iskustva u turističkoj djelatnosti, te izgradnji prometne i energetske infrastrukture. Pojačano zanimanje za našu zemlju osobito je poraslo nakon višednevnog boravka na Jadranu, sultana Qaboosa bin Saida i njegovih suradnika.

O velikom ulagačkom potencijalu Omana rječito svjedoči i podatak da će u slijedećem petogodišnjem razdoblju u razna posručja gospodarstva ta zaljevska zemlja uložiti 50 milijardi dolara.



Priopćenja