Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se s ministrom vanjskih poslova Arapske Republike Egipta Ahmedom Abulom Gheitom koji boravi u Republici Hrvatskoj u pratnji egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima između Hrvatske i Egipta s uvjerenjem kako će i ovaj posjet biti poticaj za daljnje unaprjeđenje bilateralnih odnosa

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima između Hrvatske i Egipta s uvjerenjem kako će i ovaj posjet biti poticaj za daljnje unaprjeđenje bilateralnih odnosa. Suradnja između dvaju ministarstava vanjskih poslova također je ocijenjena vrlo dobrom, a posljednje političke konzultacije održane su u lipnju ove godine.

U razgovoru o gospodarskoj suradnji istaknuto je kako Hrvatska i Egipat, kao dvije mediteranske zemlje, dijele mnoge zajedničke interese pa je stoga ukazano na brojne potencijale za daljnju suradnju, posebice u industriji nafte i plina, energetici, graditeljstvu, drvnoj i prehrambenoj industriji. Naglašena je i potreba čvršćeg povezivanja gospodarstvenika iz Hrvatske i Egipta, kako putem sajmova, tako i kroz međusobne posjete gospodarskih izaslanstava te češće susrete Zajedničkog hrvatsko-egipatskog povjerenstva za trgovinu i gospodarsku suradnji. Također je istaknuto kako Hrvatska, zahvaljujući svom geografskom položaju, može biti transportna poveznica egipatskih gospodarstvenika sa zemljama Europske unije.

Ministri su razmijenili mišljenja i o suradnji dviju država u mulateralnim institucijama, s posebnim naglaskom na suradnju u okviru Ujedinjenih naroda te Unije za Mediteran. Istaknuto je pritom kako će Hrvatska u studenome ove godine organizirati susret ministara zaduženih za okoliš, kao prvi susret u okviru Unije za Mediteran u Hrvatskoj. Razgovaralo se i o stanju na Bliskom istoku, te u regiji jugoistočne Europe.

Ministar Jandroković također je uputio poziv ministru Gheitu za službeni posjet Republici Hrvatskoj, te zahvalio na ranije upućenom pozivu za njegov službeni posjet Egiptu.



Priopćenja