Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 10 godina hrvatskog doprinosa međunarodnim mirovnim misijama

Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Odgovornost i djelovanje: Izgrađujući sigurniji svijet" zajedno su organizirali Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Odgovornost i djelovanje: Izgrađujući sigurniji svijet" zajedno su organizirali Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Uz predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, predsjednicu Vlade Republike Hrvatske Jadranku Kosor i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, na konferenciji su sudjelovali i brojni drugi visoki hrvatski dužnosnici, predstavnici javnog i političkog života Republike Hrvatske, predstavnici NATO-a i međunarodne zajednice.

Svrha konferencije bila je osigurati platformu za raspravu o dosadašnjim postignućima, trenutnim aktivnostima i mjerama budućih djelovanja u cilju stvaranja uvjeta za postizanje trajnog mira i sigurnosti. Isto tako, cilj konferencije bio je i prikaz hrvatskog doprinosa očuvanju mira u vidu sudjelovanja hrvatskih kontingenata u mirovnim misijama Svijeta. U raspravi su se također nastojali dati odgovori na nove sigurnosne izazove te cjeloviti prikazi djelovanja svih međunarodnih aktera o pitanjima očuvanja globalnog mira.

Ministar Jandroković održao je govor na prvom panelu u okviru teme pod nazivom „Gradeći sinergiju i sveobuhvatni pristup – UN, NATO, EU i nacionalne perspektive“.

Kazavši kako ova obljetnica na najbolji mogući način pokazuje važnost i ulogu koju Republika Hrvatska danas ima na međunarodnoj sceni, ministar je istaknuo kako je Hrvatska u vrlo kratkom vremenu od zemlje primateljice postala jedna od afirmiranih i prepoznatih sudionika u međunarodnim mirovnim misijama. Također, u tako kratkom vremenu od ostvarivanja samostalnosti, pobjede nad agresorom i obnove zemlje, postala je članicom sustava kolektivne obrane i važan doprinositelj međunarodnoj sigurnosti. Danas je Hrvatska ne samo aktivna sudionica u mirovnim nastojanjima svih glavnih aktera na međunarodnoj sceni - Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza, Europske unije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, već i priprema predstavnike drugih država za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, napomenuo je ministar.

Nadalje, u svom govoru ministar Jandroković je kazao kako u svjetlu strateškog vanjskopolitičkog određenja i kao odgovoran član međunarodne zajednice, Hrvatska prepoznaje važnost aktivnog sudjelovanja u mirovnim misijama koje pridonose rješavanju spornih pitanja miroljubivim putem. Danas je to nedvojbeno jedan od važnih instrumenata vanjske i sigurnosne politike Republike Hrvatske.

Istaknuo je da smo tijekom desetogodišnjeg sudjelovanja u mirovnim misijama stekli dragocjena iskustva, koja su pridonijela pripremama Hrvatske za pristupanje euroatlantskim integracijama, poglavito ostvarenju jednog od strateških vanjskopolitičkih ciljeva - primitka u članstvo NATO-a. Sudjelovanje u operaciji ISAF u Afganistanu, zajedno s preko 40 drugih država, među kojima su gotovo sve članice NATO-a i EU, zasigurno je vrhunac hrvatskog doprinosa međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti.

Ministar Jandroković kazao je kako danas međunarodna zajednica poklanja sve veću pozornost razvojnoj pomoći, kao i potpori jačanju civilnog društva, vladavini prava i uspostavi demokracije u zemljama u kojima se odvijaju mirovne operacije. U tom kontekstu u međunarodnim mirovnim operacijama sve su prisutniji stručnjaci iz najrazličitijih područja koji svojim znanjima i iskustvima daju direktan doprinos izgradnji društva, a ujedno prenose svoja znanja i iskustva kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet tih zemalja i nakon povlačenja međunarodnih snaga. Naglasio je kako je Hrvatska angažirana i u sustavu razvojne pomoći Afganistanu, te je u tom okviru Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija donacijom sudjelovalo u Svjetskom programu za hranu za projekt Food for Education u pokrajini Badakšan na sjeveru Afganistana gdje u sastavu Pokrajinskog tima za obnovu djeluje i Hrvatski tim pod vodstvom našeg diplomata.

Na kraju izlaganja ministar je zahvalio sudionicima i svima koji su pridonijeli hrvatskim uspjesima u međunarodnim mirovnim misijama, te time direktno pridonijeli nacionalnoj sigurnosti Republike Hrvatske, kao i onima koji su omogućili da nekoć primateljica međunarodne pomoći postane priznat i važan akter koji značajno pridonosi jačanju međunarodne sigurnosti.



Priopćenja