Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak, 12. listopada 2009. godine, sa zamjenikom ministra gospodarskog razvitka Talijanske Republike Adolfom Ursom

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dobrosusjedskim i partnerskim odnosima između dviju zemalja, naglasivši pritom kako je i održavanje današnjeg Gospodarskog foruma potvrda obostranog interesa za daljnje jačanje gospodarske suradnje

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dobrosusjedskim i partnerskim odnosima između dviju zemalja, naglasivši pritom kako je i održavanje današnjeg Gospodarskog foruma potvrda obostranog interesa za daljnje jačanje gospodarske suradnje. Ministar Jandroković uputio je zahvalu na snažnoj podršci Italije tijekom aktualnih pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. Također je izvijestio zamjenika ministra Ursa o značajnom napretku u pristupnim pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom, naglasivši kako se Hrvatska nalazi u njihovoj završnoj fazi, te izrazio uvjerenje u njihovo zaključenje u prvoj polovici 2010. godine.

Ministar Jandroković također je izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg interesa talijanskih tvrtki za novim ulaganjima u Hrvatskoj, te ukazao na brojne prednosti koje Hrvatska nudi potencijalnim ulagačima iz Italije. Pozdravio je i za danas najavljeno sklapanje Memoranduma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Gospodarske komore Milana.

Na sastanku je bilo govora i o nastavku realizacije aktivnosti dogovorenih na prvoj sjednici Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije, održanog 1. srpnja ove godine u Rimu. Posebno je ukazano na potrebu što skorijeg identificiranja partnera u Italiji s kojim bi se realizirao jedan značajniji projekt ulaganja, kao i na širenje suradnje u malom i srednjem poduzetništvu, a posebice u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Također je naglašen zajednički interes i suradnja dviju zemalja u sjevernom Jadranu, a istaknut je i značaj regionalnih infrastrukturnih projekata poput Jadransko-jonske autoceste. Osim toga, ukazano je i na mogućnosti suradnje u području energetike, a posebice u području obnovljivih izvora energije, za što već postoji veliki interes talijanskih ulagača.



Priopćenja