Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova Višegradske skupine (Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke), Španjolske i Belgije kao budućih predsjedavajućih država Europskom unijom, te zemalja jugoistočne Europe

Na susretu se raspravljalo o prioritetima i aktivnostima trenutnog mađarskog predsjedavanja Višegradskom skupinom, integracijskim procesima zemalja jugoistočne Europe, te njihovom prometnom i energetskom povezivanju

Na susretu se raspravljalo o prioritetima i aktivnostima trenutnog mađarskog predsjedavanja Višegradskom skupinom, integracijskim procesima zemalja jugoistočne Europe, te njihovom prometnom i energetskom povezivanju. Među prioritetima mađarskog predsjedavanja istaknuto je i promicanje hrvatskog integracijskog procesa kao konkretnog primjera i motivacije za ostale zemlje regije. Osim toga, mađarsko predsjedništvo iskazalo je spremnost da pridonese uspješnoj provedbi Indikativnog plana Europske komisije za završnu fazu pregovora s Republikom Hrvatskom te podržalo što skorije potpisivanje i ratifikaciju Pristupnog ugovora.

Ministar Jandroković zahvalio je mađarskom ministru vanjskih poslova Peteru Balaszu na organizaciji ovog susreta, a posebice na prilici da se kroz dijalog pridonese razvoju jugoistočne Europe i njezine perspektive u Europskoj uniji. Zahvalu je uputio i ostalim članicama Višegradske skupine zbog promicanja sigurnog i stabilnog okružja zemalja jugoistočne Europe i njihove euroatlantske integracije. Napomenuo je pritom kako je Hrvatska uvijek imala interesa za blisku suradnju sa zemljama Višegradske skupine, a posebice u razmjeni iskustava u pristupnim procesima Europskoj uniji i NATO-u.

Nazočne ministre upoznao je s aktualnim tijekom hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Podsjetio je pritom na veliki uspjeh postignut krajem prošlog tjedna na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, na kojoj je Hrvatska nastavila s pregovorima s Europskom unijom te otvorila 6 i zatvorila 5 pregovaračkih poglavlja. Istaknuvši kako je Hrvatska dosad ispunila glavninu obveza iz pregovaračkog procesa, s trenutno 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja, ministar Jandroković izrazio je nadu da će pregovori u cijelosti biti dovršeni sredinom 2010. godine.

Posebno zadovoljstvo ministar Jandroković izrazio je pozitivnim rezultatima referenduma o Lisabonskom ugovoru u Irskoj, s čvrstim uvjerenjem da će dovršenjem ratifikacijskog postupka u preostalim članicama Unije, te imenovanjem novog sastava Europske komisije, Europska unija nastaviti s politikom svog proširenja.

Osvrnuvši se na preostale zemlje jugoistoka Europe istaknuo je važnost njihove euroatlantske integracije, što je ocijenio i najboljim jamstvom stabilnosti i razvoja čitave regije. Posebno je izrazio spremnost Hrvatske da svojim iskustvima pomogne svim budućim članicama regije na njihovom putu prema Europskoj uniji, podsjetivši pritom na načelo individualnog pristupa i potrebu ispunjavanja uspostavljenih kriterija.

Ministar Jandroković također je istaknuo važnost unaprjeđenja gospodarskih odnosa zemalja regije te u tom smislu pozitivnim ocijenio gospodarsku suradnju u okviru CEFTA-e, čije su nekadašnje članice bile i sa države članice Višegradske skupine. Pozitivnim je ocijenio i druge oblike regionalne suradnje kako kroz Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi tako i kroz Vijeće za regionalnu suradnju.



Priopćenja