Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović održao je u utorak, 6. listopada 2009. godine, političke konzultacije s državnim tajnikom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije Abdulkadarom Memedijem.

Sugovornici su razgovarali o političkim i gospodarskim odnosima Makedonije i Hrvatske, o stanju u regiji, te o pitanjima vezanim uz euroatlantske integracije

Sugovornici su razgovarali o političkim i gospodarskim odnosima Makedonije i Hrvatske, o stanju u regiji, te o pitanjima vezanim uz euroatlantske integracije. Složili su se kako su bilateralni odnosi dviju država vrlo dobri i bez otvorenih pitanja, dok na području gospodarske suradnje, koja posljednjih godina bilježi uzlazni trend, postoji prostor za daljnji napredak. Dobrom je ocijenjena i suradnja u okviru regionalnih inicijativa te je izražena spremnost za daljnjom razmjenom znanja i iskustava u području euroatlantskih integracija.

Između ostalog, državni tajnik Božinović čestitao je Makedoniji na dobrim rezultatima u ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima s EU, izrazio potporu naporima koje Makedonija ulaže na putu prema članstvu u NATO-u i EU te iznio uvjerenje kako nastavak hrvatskih pristupnih pregovora ima strateško značenje za sve države regije. Upoznao je i državnog tajnika Memedija s iskustvima vezanim uz pregovore Republike Hrvatske i EU koji mogu biti korisni makedonskoj strani u kontekstu daljnjeg približavanja Uniji.

Državni tajnik Memedi istaknuo je zadovoljstvo velikim broj susreta na svim razinama između Makedonije i Hrvatske, istaknuvši kako dvije države dijele iste vrijednosti i vanjskopolitičke prioritete. Rekao je kako je Makedonija ostvarila značajan napredak na ispunjavanju postavljenih kriterija te se nada pozitivnom izvješću o napretku Europske komisije i preporuci za otvaranje pristupnih pregovora s Unijom.

Oba sugovornika izrazila su zadovoljstvo susretom kao doprinosom stalnom razvoju prijateljskih i svestranih odnosa između dvije države



Priopćenja