Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića

Ministar Jandroković i predsjednik Skupštine Krivokapić izrazili su zadovoljstvo visokom razinom suradnje i prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Crne Gore

Ministar Jandroković i predsjednik Skupštine Krivokapić izrazili su zadovoljstvo visokom razinom suradnje i prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Crne Gore. Politička suradnja također je ocijenjena vrlo dobrom, a dvije zemlje uspješno surađuju i u brojnim područjima od zajedničkog interesa, poput obrane, policije, kulture, pravosuđa, te u regionalnim inicijativama. U razgovoru je također bilo riječi i o daljnjoj suradnji dviju zemalja u području obrazovanja.

Ministar Jandroković pozdravio je uručenje Upitnika Europske komisije Crnoj Gori, i to nedugo poslije podnošenja zahtjeva za stjecanjem statusa države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, istaknuvši pritom punu potporu Republike Hrvatske i spremnost na prenošenje vlastitih iskustava u tom procesu. Također je bilo govora i o hrvatskom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, a ministar Jandroković istaknuo je i podršku Republike Hrvatske Crnoj Gori na putu prema članstvu u Savezu.

Vezano za hrvatske pristupne pregovore za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković izvijestio je predsjednika Skupšine Krivokapića o njihovom aktualnom tijeku i izrazio uvjerenje kako će cjelokupni proces pregovora biti dovršen u 2010. godini.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja i o aktualnim političkim i gospodarskim odnosima u regiji jugoistočne Europe. Isto tako, pozdravljen je nastavak rada Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

U ukupnoj trgovinskoj razmjeni prošle godine hrvatski je izvoz iznosio oko 126 milijuna, a uvoz iz Crne Gore 5 milijuna eura, čime je ostvaren suficit na hrvatskoj strani od 121 milijun eura. Ovakav trend robne razmjene ponavlja se već nekoliko godina, te su u tom kontekstu naglašena područja suradnje u cilju nastavka pozitivnog gospodarskog pravca, posebice na planu prometne i energetske povezanosti, turizma, te daljnjih ulaganja.



Priopćenja