Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Obraćajući se nazočnim ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije, ministar Jandroković uputio je zahvalu švedskom predsjedništvu EU-a na organizaciji ove konferencije, te istaknuo njezin poseban značaj za hrvatski pristupni proces Europskoj uniji

Obraćajući se nazočnim ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije, ministar Jandroković uputio je zahvalu švedskom predsjedništvu EU-a na organizaciji ove konferencije, te istaknuo njezin poseban značaj za hrvatski pristupni proces Europskoj uniji. Uputio je i zahvalu trima zadnjim predsjedništvima EU-a - francuskom češkom i švedskom - te povjereniku Europske komisije za proširenje Olliju Rehnu na njihovim naporima u iznalaženju rješenja slovenske blokade kako bi se što prije nastavio hrvatski pristupni proces. Također je izrazio zadovoljstvo što je sa Slovenijom postignuto bilateralno razumijevanje, utemeljeno na obnovljenom dijalogu u duhu dobrosusjedstva, što je pozdravilo i predsjedništvo EU.

Kazavši kako je unatoč blokadi pregovora, tijekom čitave ove godine Hrvatska snažno nastavila s provedbom unutarnjih reformi, ministar Jandroković posebno je istaknuo danas postignuti značajni napredak u pregovorima. Na današnjoj Međuvladinoj konferenciji Hrvatska je otvorila 6 poglavlja i zatvorila 5 poglavlja za koja je u Europskoj uniji u konačnici postignut koncenzus. U konačnici, to znači da Hrvatska trenutno ima 28 otvorenih poglavlja i 12 privremeno zatvorenih poglavlja.

Danas su otvorena sljedeća poglavlja: 4-Sloboda kretanja kapitala, 11-Poljoprivreda i ruralni razvitak, 12-Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 16-Porezi, 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i 24-Pravda, sloboda i sigurnost. Nadalje, privremeno su zatvorena poglavlja: 2-Sloboda kretanja radnika, 6-Pravo trgovačkih društava, 18-Statistika, 21-Transeuropske mreže i 29-Carinska unija.

Nakon Međuvladine konferencije ministar Jandroković održao je sastanak sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom o načinu rješavanja graničnog prijepora Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a u skladu s dogovorom predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor i predsjednika slovenske Vlade Boruta Pahora. Ocijenio je pritom kako su obje zemlje na dobrom putu da postignu obostrano prihvatljivo rješenje.



Priopćenja