Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI sudjelovalo je u manifestaciji obilježavanja Europskog dana jezika koja se održala u subotu, 26. rujna 2009. godine, na Trgu Petra Preradovića, u Zagrebu

Uz Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kao predstavnika zemlje domaćina, na manifestaciji su sudjelovala i veleposlanstva 15 država članica Europske unije na čelu s Kraljevinom Švedskom, aktualnom zemljom predsjedateljicom EU, kao i Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj, te Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Uz Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kao predstavnika zemlje domaćina, na manifestaciji su sudjelovala i veleposlanstva 15 država članica Europske unije na čelu s Kraljevinom Švedskom, aktualnom zemljom predsjedateljicom EU, kao i Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj, te Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Pozdravljajući nazočne ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Aleksandar Heina izrazio je zadovoljstvo rezulatima nedavno objavljenog istraživanja Eurostata koji su pokazali kako hrvatski građani govore strane jezike nešto više od prosjeka Europske unije. Istaknuo je kako takav podatak upućuje na to da će Hrvatska, zahvaljujući volji i želji svojih građana za učenjem i upoznavanjem stranih jezika i kultura, zasigurno dati dodanu vrijednost Europskoj uniji.

Nazočnima su se obratili i veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Fredrik Vahlquist, te državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Dražen Vikić-Topić.

U sklopu ovogodišnjeg osmog obilježavanja Europskog dana jezika u Republici Hrvatskoj, na izložbenim štandovima sudionika manifestacije zainteresiranima su bile dostupne brojne informacije i brošure o jezicima i mogućnostima učenja jezika, kao i nagradni kviz „EDL 2009“ o jeziku i kulturi svake od zemalja sudionica ovog događanja. Održani su i 20-minutni tečajevi europskih jezika, te prigodni kulturni program.

Poseban naglasak ove je godine stavljen na činjenicu da će hrvatski jezik, ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, također postati službenim jezikom Europske unije.



Priopćenja