Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji mr.sc. Boris Grigić čestitao je mr. sc. Ivanu Čačiću na izboru za predsjednika Regionalne asocijacije Europe (RA VI – Europa) Svjetske meteorološke organizacije (WMO)

Izbor je u Bruxellesu obavljen tijekom 15. sjednice RA VI, asocijacije odgovorne za usklađivanje meteoroloških, hidroloških i njima srodnih aktivnosti nacionalnih službi 50 zemalja na području Europe, te zemalja Kavkaza i Bliskog istoka

Državni hrvatski hidrometeorološki zavod (DHMZ) i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji organizirali su 21. rujna 2009. godine okupljanje u briselskoj biblioteci Solvay povodom izbora direktora DHMZ-a mr. sc. Ivana Čačića za predsjednika Regionalne asocijacije Europe (RA VI) - Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Veleposlanik Grigić čestitao je novom predsjedniku na jednoglasnoj podršci koju je dobio za svoju kandidaturu. Izbor je u Bruxellesu obavljen tijekom 15. sjednice RA VI, asocijacije odgovorne za usklađivanje meteoroloških, hidroloških i njima srodnih aktivnosti nacionalnih službi 50 zemalja na području Europe, te zemalja Kavkaza i Bliskog istoka.

Imenovanje Ivana Čačića na poziciju predsjednika najrazvijenije svjetske regije, od ukupno šest na koliko je podijeljena Svjetska meteorološka organizacija, priznanje je međunarodnim aktivnostima Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, a ima i poseban značaj u ozračju sve veće uloge nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u ublažavanju rizika od posljedica vremenskih nepogoda i katastrofa uvjetovanih globalnim klimatskim promjenama. Ovime se otvara mogućnost još aktivnijeg djelovanja Državnog hrvatskog hidrometeorološkog zavoda i njegovih stručnjaka u međunarodnim stručnim i znanstvenim krugovima. Priznanje je to i cjelokupnom radu Državnom hrvatskom hidrometeorološkom zavodu za njegov stručni rad i doprinos koji daje europskoj i svjetskoj hidrometeorologiji.



Priopćenja