Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održano je predavanje o perspektivama zastupljenosti hrvatskih državljana u institucijama Europske unije

U uvodnom dijelu predavanja, državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović govorio je o važnosti uloge hrvatskih državljana u europskim institucijama

U uvodnom dijelu predavanja, državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović govorio je o važnosti uloge hrvatskih državljana u europskim institucijama te izrazio zadovoljstvo njihovim velikim odazivom prijavama za rad u europskim institucijama. U tom kontekstu napomenuo je kako je od otprilike 3000 kandidata njih gotovo 70% položilo prvi dio testiranja, dodavši kako je to jedan od pokazatelja da imamo kvalitetu ljudskog kapitala na koju ćemo se moći i u budućnosti osloniti. Osim individualnog angažmana i uloženog truda, dio uspjeha leži i u pripremnim tečajevima zajednički organiziranima s Centrom za europske studije iz Strasbourga, kazao je državni tajnik, te ujedno zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

Savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Republike Francuske u RH Denis Dobo-Schoenenberg govorio je o odnosu Francuske Republike, kao države članice Europske unije, prema zapošljavanju svojih državljana u institucijama Unije. Ustvrdivši kako francusko sudjelovanje u političkom i jezičnom kontekstu u europskim institucijama stagnira, predstavio je smjernice kojima se vode francuska tijela državne uprave u odgovoru na taj izazov. Također je govorio i o strukturi zaposlenih francuskih državljana unutar Europske komisije, te o naporima francuskih nadležnih tijela vezanima za planiranje i pružanje potpore kandidatima, istaknuvši potrebu kontinuiranog provođenja tih aktivnosti.

U izlaganju voditeljice Odsjeka za pripremne natječaje za rad u institucijama EU-a iz Centra za europske studije Julie Leprêtre predstavljen je francuski model priprema kandidata za natječaje za rad u institucijama EU-a te zadaće Centra za europske studije vezane za informiranje i pripremanje za natječaje. Govoreći o mogućnostima zapošljavanja u institucijama EU-a, posebice je istaknula važnost odaziva na natječaje uoči i netom nakon pristupanja nove države članice, budući da se samo u tom razdoblju objavljuju posebni natječaji namijenjeni isključivo državljanima nove članice.

Iako djelatnici europskih institucija ne zastupaju nacionalni, već opći europski interes, njihovo poznavanje sustava, procedura i osobni kontakti višestruko su korisni za svaku državu članicu, osobito za zemlju kandidata koja još nije dio složenog sustava europske administracije, kazao je šef Misije RH pri Europskim zajednicama Branko Baričević. Ukazao je na mogućnost potencijalnog odljeva stručnjaka u institucije EU-a te kao rješenje naveo adekvatnu izobrazbu i osposobljavanje dovoljnog broja stručnjaka koji će zadovoljiti potrebe nacionalne administracije za upravljanje europskim poslovima.

Sudionici predavanja zaključili su kako je od izrazite važnosti uspostaviti vlastiti sustav priprema, informiranja, te podrške vlastitim građanima koji se žele zaposliti u institucijama EU-a, te na takvo zapošljavanje gledati u pozitivnom svjetlu od kojeg i nacionalna i europska javna uprava imaju obostrane koristi.

Predavanju su nazočili koordinatori za europske poslove u tijelima državne uprave Republike Hrvatske, kao i službenici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.



Priopćenja