Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se u Sarajevu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Tijekom boravka u Sarajevu ministar Jandroković sastao se i s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom

Tijekom sastanka sugovornici su razmijenili mišljenja o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, povratku Hrvata u BiH, te općenito o odnosima dviju država. Ministar Jandroković posebno je pritom istaknuo i pozdravio ulogu Katoličke crkve i osobni doprinos kardinala Puljića u očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda u BiH

Tijekom sastanka sugovornici su razmijenili mišljenja o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, povratku Hrvata u BiH, te općenito o odnosima dviju država. Ministar Jandroković posebno je pritom istaknuo i pozdravio ulogu Katoličke crkve i osobni doprinos kardinala Puljića u očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda u BiH.

Naglasio je kako se Republika Hrvatska ustrajno zalaže za intenzivne i svestrane odnose s Bosnom i Hercegovinom, u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva, kao i zajedničke europske budućnosti. Hrvatska također podržava reformske procese u BiH i jačanje državnih institucija u cilju ulaska zemlje u EU i NATO, kao jamstva budućnosti i cjelovitosti BiH, te u tom pogledu podržava napore Visokog predstavnika.

Ministar Jandroković kazao je kako temeljem svoje ustavne obveze Republika Hrvatska kontinuirano skrbi o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH provodeći različite programe pomoći čiji je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u BiH i održivi povratak onih koji to žele. Ti programi, koje će Hrvatska i ubuduće podupirati, između ostaloga uključuju obnovu i izgradnju u ratu oštećenih i uništenih obiteljskih kuća, obnovu objekata komunalne i socijalne infrastrukture, financiranje obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i znanstvenih projekata Hrvata u BiH, stipendiranje učenika i studenata s područja BiH koji se školuju u Hrvatskoj, financijsku potporu radu Sveučilišta u Mostaru i financiranje izgradnje njegovog kampusa što predstavlja jedan od kapitalnih projekata, te isplatu razlika mirovina pripadnicima HVO-a. Osim toga, Vlada Republike Hrvatske pruža svoju potporu i održavanju „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“, u organizaciji hrvatske i bosanskohercegovačke biskupske konferencije.

Na sastanku je bilo govora i o procesu povratka Hrvata u BiH te aktivnostima hrvatske Vlade usmjerenima na jačanje bilateralne suradnje s BiH u cilju njegovog što skorijeg okončanja. Ocijenjeno je pritom kako povratak Hrvata u pojedina područja u BiH, prije svega u Republiku Srpsku, nije zadovoljavajući, te je u tom smislu ukazano na potrebu pojačanog angažmana svih strana procesu povratka.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH sugovornici su istaknuli kako se očekuje nastavak rasprave o budućem ustavnom ustroju zemlje koja će dovesti do optimalnog ustroja zemlje za sva tri konstitutivna naroda. Pritom je dana podrška donošenjem onih ustavnih rješenja koja će Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, osigurati ravnopravan status s druga dva konstitutivna naroda, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, te ravnopravno sudjelovanje u vlasti u državnim institucijama kao i na nižim razinama vlasti.

Ministar Jandroković sastao se danas u Sarajevu i s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom. Napomenuo je kako Hrvatska prepoznaje predanost i posvećenost franjevaca u opstojnosti hrvatskog naroda u BiH i očuvanju njegove kulturne baštine, te zahvalio franjevačkom redu na angažmanu u provedbi programa hrvatske Vlade za održivi povratak Hrvata u BiH.

Izrazivši spremnost za nastavkom suradnje, ministar Jandroković kazao je kako je hrvatska Vlada i dosad pružala osobitu potporu franjevcima u BiH kada je u pitanju očuvanje iznimnog kulturnog i povijesnog naslijeđa katoličkog puka, sačuvanog u fundusima franjevačkih samostana i župa diljem BiH. Također je pozdravio angažman franjevačkog reda u karitativnom i pastoralnom djelovanju, te socijalnom poslanju Katoličke crkve. Ponovio je pritom opredjeljenost Vlade RH da tome i u budućnosti pruži podršku.



Priopćenja