Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u Sarajevu, na Gospodarskom forumu u organizaciji Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković istaknuo je kako organizacija ovog Gospodarskog foruma potvrđuje da je prepoznata važnost gospodarskoga razvoja i poduzetništva za opstanak i snaženje položaja te uloge hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković istaknuo je kako organizacija ovog Gospodarskog foruma potvrđuje da je prepoznata važnost gospodarskoga razvoja i poduzetništva za opstanak i snaženje položaja te uloge hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Osim toga, naglasio je kako ovaj Gospodarski forum, među ostalim, pokazuje i izuzetnu dinamičnost poslovne zajednice Hrvata u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je, pritom, kako je upravo gospodarska integracija jedan od temeljnih stupova na kojem je sazdana sama ideja europskog zajedništva.

Napomenuvši kako Hrvatska duboko vjeruje u načela slobodnog tržišnog gospodarstva, ministar Jandroković istaknuo je da protekcionizam nije rješenje za aktualne ekonomske probleme s kojima se svijet, ali i regija trenutno suočava. U tom smislu također je podsjetio kako je, primjerice, i CEFTA pomogla zemljama Srednje i Istočne Europe u pripremi za sudjelovanje na unutarnjem tržištu Europske unije.

Govoreći o politici prema Bosni i Hercegovini ministar Jandroković ponovio je kako je stav Hrvatske u tom pogledu jasan i nedvosmislen: Hrvatska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, konstitutivnost i jednakopravnost sva tri naroda te sva ona rješenja koja će osigurati da institucije BiH efikasno funkcioniraju, a to su zapravo rješenja koja će osigurati i europsku budućnost BiH.

Osvrnuvši se na pitanja konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda, kazao je kako to podrazumijeva njihovu ravnomjernu zastupljenost u institucijama na lokalnoj i nacionalnoj razini, uz uvažavanje njihova glasa i njihovih interesa u postupcima odlučivanja. To također podrazumijeva ravnopravnu uključenost u proces ustavnih reformi te stvaranje pretpostavki za održivi povratak svih izbjeglih koji se žele vratiti u BiH.

Ministar Jandroković rekao je kako će Hrvatska sa svoje strane, strogo vodeći računa da se ni na koji način ne miješa u unutarnja pitanja BiH, i dalje brinuti za Hrvate u BiH, jer je to njezina ustavna i međunarodna obveza. Podsjetio je kako to, uostalom, potvrđuje i odluka hrvatske Vlade da financijska i gospodarska kriza kojom je pogođena i Hrvatska, neće utjecati na materijalnu pomoć namijenjenu Hrvatima u BiH.

Istaknuvši kako odgovornost za postizanje dogovora oko uspostave funkcionalnih institucija u BiH leži prvenstveno u rukama legitimnih predstavnika triju konstitutivnih naroda, ministar Jandroković pozvao je Hrvate u BiH da budu jedinstveni i složni u pregovorima oko njezine budućnosti. Također je istaknuo kako se od Hrvata u BiH očekuje da budu predvodnici etabliranja europskih i euroatlantskih vrijednosti u BiH.

Poručivši kako Hrvatska snažno podržava članstvo BiH u Europskoj uniji i NATO-u, izrazio je spremnost hrvatske strane da stavi na raspolaganje sva svoja iskustva i znanja stečena u procesu pregovora i preuzimanju pravne stečevine Europske unije.

Ciljevi trećeg Gospodarskog foruma, na kojem su sudjelovali brojni gospodarstvenici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bili su usmjereni na izradu strategije i ostvarivanje suradnje Republike Hrvatske prema Hrvatima Bosne i Hercegovine. Osim toga, tijekom foruma razmotreni su dosadašnji rezultati u tom smjeru kao i budući planovi, a bilo je riječi i o modelima rješavanja gospodarske i financijske krize te etičkim načelima.



Priopćenja