Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković sudjelovao je na Strateškom forumu na Bledu u Republici Sloveniji

Strateški forum se održao pod nazivom „Politika gospodarske krize: gospodarske i geopolitičke promjene u Europi i Euroaziji“

Strateški forum se održao pod nazivom „Politika gospodarske krize: gospodarske i geopolitičke promjene u Europi i Euroaziji“. Tijekom dva dana rada Foruma panelisti i sudionici raspravljali su o temama poput europske sigurnosne politike, novog globalnog upravljanja u 21. stoljeću, jačanja gospodarske integracije zemalja jugoistoka Europe, odgovorima na izazove koji u cijelom svijetu uzrokuje ekonomska kriza.

Ministar Jandroković održao je izlaganje drugog dana održavanja Strateškog foruma, u okviru panela „Gospodarska kriza kao prijetnja sigurnosti i razvoju“ koji je vodio izvršni tajnik Ekonomske komisije UN-a za Europu Jan Kubiš.

U izlaganju je ministar istaknuo kako protekcionizam ne bi trebao biti odgovor na svjetsku gospodarsku krizu, te upozorio kako je europska perspektiva za zemlje jugoistočne Europe bitan poticaj njihovu razvitku. Dodao je kako su odgovorno vođenje politike, obnova povjerenja i oporavak globalne ekonomije u svim društvima svijeta neki od bitnih elemenata kako prevladati postojeću krizu.

Ministar Jandroković je također upozorio i na sve veću povezanost svjetskih ekonomija i istaknuo da iz hrvatske perspektive i dalje ostaje snažna vjera u slobodnu trgovinu i otvoreno tržište, te da protekcionizam nije odgovor na sadašnje izazove. Posebno se osvrnuo na mogući utjecaj sadašnje krize na regiju, istaknuvši pri tome da treba obnoviti pristup financijskim izvorima kako bi se stvarale nove vrijednosti, jačali izvoz i zapošljavanje, ali i osigurala dugoročna perspektiva i stabilnost cijele regije. U tom kontekstu, ministar je izvijestio o programu srednjoročnih stabilizacijskih mjera kojim se stvaraju uvjeti da se pripremimo za dalekosežne reforme u bliskoj budućnosti koji su nedavno prihvatili Hrvatski Sabor i Vlada.

U raspravi o pitanjima opasnosti ekonomskog, ali i političkog protekcionizma, ministar je među ostalim kazao da za sve države u jugoistočnoj Europi treba biti osigurana jasna europska perspektiva kao motor njihova razvoja.

Na marginama Strateškog foruma ministar Jandroković održao je bilateralne sastanke s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Antoniom Milošoskim, ministrom vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Jeanom Asselbornom, ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom i visokim predstavnikom i posebnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom.



Priopćenja