Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na marginama Strateškog foruma na Bledu u Republici Sloveniji koji se održava pod nazivom „Politika gospodarske krize: gospodarske i geopolitičke promjene u Europi i Euroaziji“, ministar Gordan Jandroković sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike M

Ocijenivši odnose sviju zemalja vrlo dobrima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja, ministar Jandroković i ministar Milošoski razmotrili su aktualno stanje u regiji jugoistočne Europe

Ocijenivši odnose sviju zemalja vrlo dobrima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja, ministar Jandroković i ministar Milošoski razmotrili su aktualno stanje u regiji jugoistočne Europe.

Vezano za hrvatske pristupne pregovore za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković izrazio je čvrsto uvjerenje da hrvatski pristupni pregovori imaju strateško značenje i za ostale države regije, te da je njihov nesmetani nastavak važan ne samo za stabilnost i budućnost regije, već i za izgradnju europskog projekta u cjelini. I ovom prigodom ministar Jandroković ponovio je spremnost Republike Hrvatske u prenošenju iskustava u području europskih integracija, te istaknuo potporu Republici Makedoniji u ostvarenju svojih aspiracija – ulasku u NATO i napretku u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Ministri su razgovarali i o utjecaju globalne ekonomske krize na gospodarstva Hrvatske i Makedonije, te osobito na funkcioniranje i rad diplomatske mreže dviju zemalja. Sljedeći susret dogovoren je za rujan kada će se razmijeniti mišljenja o inicijativi Republike Srbije za zajedničkom organizacijom skupa Pokreta nesvrstanih u povodu 50. obljetnice osnutka tog Pokreta.



Priopćenja