Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović primio je ministra vanjskih poslova Eritreje Osmana Saleha Mohammmeda

Državni tajnik Božinović ponajprije je zahvalio na potpori Eritreje pri izboru Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda

Državni tajnik Božinović ponajprije je zahvalio na potpori Eritreje pri izboru Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na sastanku je istaknuto kako je Somalija jedno od najvećih svjetskih kriznih područja, a Republika Hrvatska, uz dobrobit njezinog stanovništva, brine i o sigurnosti svojih pomoraca koji prolaze Adenskim zaljevom, a sve češće trpe napade pirata koji djeluju duž somalijske obale.

Državni tajnik Božinović naglasio je kako Republika Hrvatska podupire prijelaznu vladu Somalije te dodao da je za uspjeh njezinog izlaska iz krize ključna potpora Eritreje kao i susjednih zemalja u regiji.

Na iznalaženju rješenja zajedno već rade mnoge međunarodne organizacije, ponajprije Ujedinjeni narodi, Afrička unija, Europska unija, kao i NATO koji patrolira morem oko Somalije ne bi li osigurao nesmetani promet. U tom smislu, državni tajnik Božinović prenio je i hrvatski stav kako bi Eritreja, kao i sve druge zainteresirane zemlje, trebale što više komunicirati i surađivati s međunarodnim organizacijama u cilju postizanja mira i stabilnosti u Somaliji te na Rogu Afrike.



Priopćenja