Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na zaključnom sastanku ministara vanjskih poslova u okviru pružanja potpore suradnji lokalnih zajednica na tromeđi Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na temu „Prezentacija projektno-orijentirane

Obraćajući se nazočnima, među kojima su bili kao domaćin ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, predstavnici susjednih gradova i općina triju država, te međunarodne zajednice i donatora, ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici lokalnih zajednica triju država u sklopu ove inicijative jasno prepoznali politički, gospodarski i socijalni trenutak za izgradnju povjerenja i jačanje prekogranične suradnje

"izvor:www.mfa.gov.ba"
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je na zaključnom sastanku ministara vanjskih poslova u okviru pružanja potpore suradnji lokalnih zajednica na tromeđi Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na temu „Prezentacija projektno-orijentirane suradnje na tromeđi", koji se održao u srijedu, 8. srpnja 2009. godine, u Herceg Novom, u Crnoj Gori.

Obraćajući se nazočnima, među kojima su bili kao domaćin ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, predstavnici susjednih gradova i općina triju država, te međunarodne zajednice i donatora, ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici lokalnih zajednica triju država u sklopu ove inicijative jasno prepoznali politički, gospodarski i socijalni trenutak za izgradnju povjerenja i jačanje prekogranične suradnje. Naglasio je pritom kako je, u samo dvije godine nakon inicijalnog sastanka, suradnja značajno uznapredovala te su stvoreni temeljni okviri za učinkovitu realizaciju suradnje u području zajedničkog upravljanja prirodnim resursima i djelovanja u slučajevima prirodnih i drugih nepogoda. Osim toga, otvorene su i perspektive za daljnje utvrđivanje oblika i konkretiziranje područja suradnje s ciljem razvoja uže i šire regije. U konačnici, iskazivanjem i potvrđivanjem političke podrške s ministarske razine triju država, dan je potreban inicijalni poticaj lokalnim zajednicama za nastavak realizacije zajedničkih projekata.

Ministar Jandroković napomenuo je kako je za Hrvatsku regionalna suradnja važan čimbenik unaprjeđivanja dobrosusjedskih odnosa u svom okružju. Okviri za suradnju nude se, naime, unutar postojećih regionalnih inicijativa u kojima aktivno sudjeluju tri države, posebno u okviru Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi i Vijeća za regionalnu suradnju, ali i unutar čvršćeg povezivanja na zajedničkom korištenju sredstava Europske unije koja su dostupna državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Osim toga, istaknuo je kako je važna sastavnica regionalnog razvoja u Hrvatskoj i prekogranična suradnja, posebice imajući u vidu činjenicu da 18 hrvatskih županija graniči sa susjednim zemljama. Ministar Jandroković poručio je kako će hrvatska Vlada i ubuduće poticati integracije na regionalnim razinama te je spremna pružiti svu stručnu i tehničku pomoć koja njezinim susjedima može pomoći da ispune uvjete u svakoj fazi na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Sudionici sastanka upoznati su s aktivnostima Komisije za prekograničnu suradnju u slučaju prirodnih i ostalih katastrofa i projekata na području upravljanja prirodnim resursima, a međunarodnoj donatorskoj zajednici predstavljeni su projekti Komisije. Predstavnici lokalnih vlasti triju susjednih država potpisali su na kraju sastanka Zajedničku izjavu o suradnji na realizaciji prekograničnih projekata iz nadležnosti područja rada Komisije. Izjava se odnosi, iako nije ograničena, na sljedeća područja suradnje koja pokrivaju lokalne vlasti potpisnice i koja su definirana kao moguća područja rada Komisije: upravljanje prirodnim resursima (korištenje i zaštita vodenih resursa, nadzor i zaštita mora, ekologija i zaštita životne sredine, energetika i upravljanje otpadom), prekogranične intervencije u hitnim slučajevima (protupožarna zaštita i ostale prirodne katastrofe te ekološki incidenti), unaprjeđenje gospodarske suradnje (regionalni razvoj turizma, obnova ostalih oblika gospodarske suradnje i uspostavljanje linija u putničkom prometu između gradova i općina potpisnica), te razminiranje.



Priopćenja