Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković predvodio je u srijedu, 1. srpnja 2009. godine, u Rimu, hrvatsko izaslanstvo na prvom sastanku Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike

U hrvatskom izaslanstvu bili su i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Jerneić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božanić, te državni tajnik za zaštitu okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dr. Ružinski

Tijekom susreta ministra Gordana Jandrokovića sa svojim talijanskim kolegom Francom Frattinijem bilateralni odnosi između Hrvatske i Italije ocijenjeni su odličnim i partnerskim s brojnim potencijalima daljnje suradnje u svim područjima. Sugovornici su posebno izrazili zadovoljstvo gospodarskom suradnjom između dviju zemalja sa željom za njezinim daljnjim unaprjeđenjem. Italija je, naime, Hrvatskoj vodeći trgovinski partner, najveće izvozno tržište i jedna od vodećih emitivnih turističkih zemalja. U tom smislu pozdravljen je rastući interes talijanskih gospodarstvenika za ulaganjima u Hrvatsku. Ministri su se složili kako je nužno identificirati pojedina područja od zajedničkog interesa i posebno jedan značajan gospodarski projekt, uz daljnju potporu ulagačima u malo i srednje poduzetništvo. Između ostalih, velike mogućnosti postoje za ulaganja u infrastrukturu, primjerice u području razvoja želježničkog prometa.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu Italiji na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj u ostvarivanju sadašnjeg najvažnijeg vanjskopolitičkog prioriteta - ulaska u Europsku uniju, kao i potpori tijekom pristupanja u članstvo NATO-a. Kazao je pritom kako, unatoč trenutnoj slovenskoj blokadi, hrvatski cilj ostaje dovršenje pristupnih pregovora u skladu s Mapom puta EU. Ministar Frattini još jednom je javno prenio političku poruku kako bilateralna pitanja moraju biti odvojena od hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Na sastanku ministara vanjskih poslova razgovaralo se i o zaštiti manjinskih prava te ulozi manjina u jačanju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Italije. Istaknut je dobar položaj talijanske manjine u Republici Hrvatskoj, uz konkretnu potporu sa središnje i lokalnih razina. Također je ukazano na potrebu jačanja financijske potpore hrvatskoj manjinskoj zajednici, a posebice onoj u Moliseu. I ovom prigodom potvrđen je značaj poštivanja Osimskih i Rimskih sporazuma, a nastavit će se i razgovori o rješavanju onih slučajeva koji eventualno nisu obuhvaćeni istima. Očekuje se i odluka Vrhovnog suda RH u jednom konkretnom slučaju, a sva rješenja vezana uz denacionalizaciju bit će u skladu s europskim standardima.

Ministri Jandroković i Frattini razmijenili su i mišljenja o drugim važnim pitanjima, posebice u jugoistočnoj Europi gdje Hrvatska i Italija dijele zajednička stajališta. Napomenuto je pritom kako je euroatlantska perspektiva jugoistoka Europe ključni faktor regionalne stabilnosti, te kako je važno postići daljnji napredak u procesu proširenja Europske unije u skladu sa zadanim pristupnim kriterijima.

Uz sastanak ministara vanjskih poslova Jandrokovića i Frattinija, danas je u Rimu održano nekoliko bilateralnih sastanaka državnih tajnika, članova hrvatskog izaslanstva, sa njihovim talijanskim kolegama. Nakon plenarnog sastanka Koordinacijskog odbora ministri vanjskih poslova potpisali su Zajedničku izjavu sa zaključcima sastanka, a predstavnici nadležnih ministarstava Republike Hrvatske i Talijanske Republike Sporazum o zajedničkom iskorištavanju plinskog polja „Annamaria“ u sjevernom Jadranu.

Održavanjem prvog sastanka Koordinacijskog odbora ministara započela je provedba Memoranduma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike, potpisanog u siječnju 2009. u Zagrebu, prilikom službenog posjeta ministra Frattinija. Cilj je dodatno intenzivirati političku, gospodarsku, prekograničnu te međuregionalnu suradnju, posebno na područjima koja su obuhvaćena Memorandumom o suradnji. To se posebice odnosi na područja infrastrukture i transporta, investicija i energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvitka, zaštite okoliša s naglaskom na zaštitu Jadranskog mora, znanstveno-istraživačke suradnje te poticanja suradnje između sveučilišta.

Jedno od područja zajedničkog interesa svakako je gospodarska suradnja u Jadranskom moru, uključujući suradnju luka, razvoj prometne mreže i eksploataciju plina. Osim toga, u okviru regionalne suradnje i inicijativa, poput Jadransko-Jonske i Srednjoeuropske inicijative, postoji interes za daljnje promicanje zaštite okoliša, civilne zaštite i sigurnosti u Jadranu. Hrvatska također posebnu važnost daje inicijativi za proglašenje Jadranskog mora posebno osjetljivim morskim područjem.

Sve to ocijenjeno je korakom naprijed u promicanju i podizanju na višu razinu ukupnih odnosa Hrvatske i Italije.

Posebna radna skupina zadužena je za nadgledanje provedbe dogovorenih zadataka na današnjim bilateralnim sastancima, kao i za pripremu drugog sastanka Koordinacijskog odbora koji bi se trebao održati u lipnju slijedeće godine u Zagrebu.



Priopćenja