Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI uputilo je prosvjednu notu Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu povodom jučerašnjeg donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija istaknulo je u noti kako je ovaj Zakon izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom u okviru Sporazumu o slobodnoj trgovini Središnje Europe-CEFTA-e

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija istaknulo je u noti kako je ovaj Zakon izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom u okviru Sporazumu o slobodnoj trgovini Središnje Europe-CEFTA-e. U tom smislu podsjetilo je i na ranije upućenu notu bosanskohercegovačkoj strani, od 25. veljače 2009. godine, kao i na pismo potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Damira Polančeca iz travnja 2009. godine, te pismo ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića iz svibnja 2009. godine. U njima je opetovano i argumentirano ukazano na štetnost i neopravdanost donošenja protekcionističkog i diskriminacijskog zakona kojim Bosna i Hercegovina krši odredbe preuzete pristupanjem Sporazumu o slobodnoj trgovini Središnje Europe-CEFTA-i.

Ministarstvo je također istaknulo kako posebno brine što Bosna i Hercegovina nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitnih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konzultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti. Republika Hrvatska smatra kako je Bosna i Hercegovina takvim neprimjerenim postupanjem dodatno iskazala nepoštivanje preuzetih međunarodnih obveza prema susjednoj zemlji koja joj pruža veliku potporu u brojnim područjima suradnje.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatra, stoga, kako ovakvo ponašanje nije u duhu dobrosusjedske suradnje za koju se obje države zalažu te će ostaviti posljedice na cjelokupne odnose dviju zemalja.



Priopćenja