Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković primila je ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdullaha Bin Zayed Al Nahyana

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te istaknuli brojne potencijale za daljnju suradnju, posebice u području gospodarstva.

Državna tajnica Matković istaknula je kako je nedavnim ulaskom u NATO Hrvatska ispunila jedan od svoja dva glavna vanjskopolitička cilja, a ministra Al Nahyana ukratko je upoznala i s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Kako bi se dodatno unaprijedila gospodarska suradnja između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarano je o mogućim razmjenskim posjetima gospodarstvenika, te organizaciji gospodarskih foruma. Obostrano, naime, postoje interesi za ulaganja u području naftne i petrokemijske industrije, brodogradnje, turizma te energetike, s posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije.

Državna tajnica Matković kazala je pritom kako Hrvatska, zahvaljujući svom geografskom položaju, preko luke Rijeke i najmodernijih hrvatskih autocesta može biti poveznica Ujedinjenim Arapskim Emiratima za plasman svojih roba na tržište središnje i zapadne Europe.

Na sastanku je bilo govora i o radu novoosnovane Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije, te kandidaturi Abu Dabija za sjedište ove organizacije.



Priopćenja