Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković organizirala je brifing za šefove diplomatskih misija akreditirane u RH

Brifingu, koji se tematski odnosio na provedbu antirecesijskih mjera Vlade RH, strategiju i akcijski plan za hrvatski turizam, te ovogodišnji „Croatia Summit 2009“, nazočili su i ministar turizma Damir Bajs te državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić.

Državna tajnica Matković izvijestila je nazočne kako će ovogodišnji četvrti po redu „Croatia Summit“, koji će se održati 9. i 10. srpnja 2009. godine u Dubrovniku, biti orijentiran na problematiku euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Europe, stabilnost te gospodarski i politički razvoj regije, kao i suradnju na području energetike u Europi. Napomenula je kako ove godine „Croatia Summit“ zajednički organiziraju hrvatska i švedska Vlada, a na njemu se očekuje dolazak velikog broja i visoke razine sudionika iz Europe, Sjeverne Amerike i Rusije, uključujući i nekoliko predsjednika vlada, te brojne ministre i druge visoke dužnosnike.

Ministar turizma Damir Bajs osvrnuo se provedbu Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2010. godine, kao i dosad poduzete te dalje planirane mjere u sklopu Akcijskog plana za turizam. Istaknuo je pritom važnost turizma kao strateške gospodarske grane s 18% udjelom u BDP-u, te činjenicu da gotovo 85% gostiju čine strani turisti. Također je napomenuo kako je unatoč globalnoj financijskoj krizi u Hrvatskoj zabilježen značajno manji pad u turističkom sektoru u odnosu na brojne druge europske, a posebice mediteranske zemlje.

Državni tajnik Zdravko Marić upoznao je nazočne s provedbom antirecesijskih mjera hrvatske Vlade, te istaknuo kako su već vidljivi brojni pozitivni rezultati. Podsjetio je kako je još u ožujku izvršen rebalans proračuna, čime su stvorene pretpostavke za provedbu ostalih mjera, a nedavno su uspješno plasirane euroobveznice u iznosu od 750 milijuna eura.

Državna tajnica Matković napomenula je kako je i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u okviru provedbe antirecesijskih mjera, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava u inozemstvu pojačalo aktivnosti gospodarske diplomacije te promicanja hrvatskog turizma. Također je najavila kako će se u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, a u cilju promidžbe hrvatskog turizma, pomoći u organizaciji poslovnih posjeta Hrvatskoj svim zainteresiranim turoperatorima te predstavnicima stranih medija.

Nazočne šefove diplomatskih misija upoznala je i s rezultatima jučerašnjeg sastanka ministra Jandrokovića s povjerenikom Eruopske komisije za proširenje Ollijem Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. Napomenula je kako je Hrvatska spremna u pristupnom procesu Europskoj uniji ispuniti sve obveze u skladu s Indikativnim rasporedom Europske komisije, te izrazila uvjerenje u skoru deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.



Priopćenja