Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković sastala se u Kairu s pomoćnicom egipatskog ministra vanjskih poslova za Europu Fatmom El Zahraa Etman

Sugovornice su odnose između Republike Hrvatske i Arapske Republike Egipta ocijenile prijateljskim

Sugovornice su odnose između Republike Hrvatske i Arapske Republike Egipta ocijenile prijateljskim, te istaknule kako postoje brojni potencijali daljnje suradnje, posebice u području gospodarstva. Također, državna tajnica Matković i pomoćnica ministra El Zahraa Etman razgovarale su i o predstojećem posjetu egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka Hrvatskoj, ocijenivši kako će to biti značajan poticaj daljnjem unaprjeđenju bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Državna tajnica Matković upoznala je pomoćnicu ministra El Zahraa Etman s tijekom pristupnog procesa Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Istaknuto je pritom kako Egipat podupire Hrvatsku na tom putu i cijeni dosadašnja postignuća.

Državna tajnica Matković istaknula je kako Hrvatska uslijed svog položaja i izgrađene mreže autocesta, putem luke Rijeka može biti poveznica egipatskim gospodarstvenicima s daljnjim europskim tržištima. U tom je smislu istaknuta inicijativa daljnjeg promicanja zajedničke suradnje hrvatskih i egipatskih poduzetnika. Uz već postojeću suradnju na području naftne industrije, potencijali postoje i u području brodogradnje, prehrambene industrije i turizma.

Sugovornice su također istaknule i potrebu za boljom prezentacijom kulturne baštine Hrvatske i Egipta putem međunarodnih manifestacija i festivala, što može rezultirati i povećanjem turističke razmjene.



Priopćenja